Macedónska polícia použila proti migrantom slzotvorný plyn

Stovky migrantov, ktorí boli zúfalí po mnohých dňoch čakania na vstup z Grécka do Macedónska, sa vrhli na hraničný plot v gréckej dedine Idomeni.

29.02.2016 16:21
Idomeni, Grécko, hranica, migranti Foto: ,
Utečenci a migranti sa snažia zboriť hraničnú bránu, ktorá oddeľuje Grécko s Macedónskom v blízkosti dediny Idomeni na severe Grécka.
debata (19)

Informovala o tom agentúra DPA. Nápor vyvolali správy, že Macedónsko sa chystá otvoriť oplotenie a vpustiť ďalších ľudí, aby mohli pokračovať po balkánskej trase do bohatšej západnej Európy.

„Pustite nás, pustite nás! Chceme prejsť!“ skandovali migranti. Pohraničná polícia v Aténach uviedla, že táto fáma nie je pravdivá.

Macedónska polícia podľa agentúry AP použila slzotvorný plyn a omračujúce granáty, keď niekoľko stoviek nahnevaných migrantov rozbilo vstupnú bránu na grécko-macedónskej hranici, kadiaľ do Macedónska vpúšťajú vlaky.

Protestujúci migranti skandovali „Otvorte hranicu!“ a hádzali kamene do macedónskych policajtov, tí však migrantov zahnali.

Na gréckej hranici s Macedónskom uviazlo asi 6 500 ľudí. Niektorí sú tam už osem dní, majú málo jedla a slabé alebo dokonca žiadne prístrešie. Macedónsko v súčasnosti zvykne púšťať na svoje územie iba hŕstku ľudí.

Migranti prišli ku grécko-macedónskej hranici z neďalekého preľudneného tábora a v okolitých poliach čakajú na to, keď ich macedónske úrady vpustia, čím im umožnia pokračovať v ceste Balkánom do bohatých európskych štátov.

Do narýchlo postaveného tábora na malej betónovej pristávacej dráhe vzdialenej približne 20 kilometrov od hraničného priechodu Idomeni medzitým prišlo ďalších 500 ľudí.

Macedónske úrady vpustili do krajiny v noci 300 Sýrčanov a Iračanov, a to presne v čase od nedele 23:00 h miestneho času do rána 04:00 h, potom hraničný priechod opäť uzavreli.

Macedónsko oznámilo, že vpustí iba taký počet utečencov, aký prijme Srbsko, teda nasledujúca krajina na balkánskej migračnej trase vedúcej na sever Európy.

Tieto opatrenia viedli v Grécku k nahusteniu migrantov, momentálne tam uviazlo vyše 22 000 ľudí.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #utečenecká kríza #slzotvorný plyn