Rijád straší plánom, ktorý nik nechce

V Sýrii, ktorá už päť rokov čelí občianskej vojne, sa čoraz viac udomácňuje prímerie. Čím viac času uplynulo od začiatku jeho platnosti, v sobotu o polnoci, tým viac sa ozývajú jeho odporcovia.

01.03.2016 08:18
Damask, Sýria Foto: ,
Pozitívny dosah prímeria v Sýrii pocítili aj predavači v populárnej tržnici Taval v Damasku, kde sa život opäť vracia do normálnych koľají.
debata (62)

Okrem už v tomto smere tradičného hlasu Turecka, zaznela najnovšie kritika aj zo Saudskej Arábie, ktorej nevychádzajú pôvodné vlastné plány riešenia situácie.

„Domnievam sa, že dodržiavanie prímeria by malo byť dôležitým ukazovateľom serióznosti, čo sa týka dosiahnutia mierového riešenia sýrskej krízy, zahŕňajúceho vytvorenie prechodnej správy a prenesenie moci z Bašára (Asada) na túto radu,“ vyhlásil v nedeľu saudskoarabský šéf diplomacie Ádil Džubajr citovaný Reuters v rámci obviňovania ruského a sýrskeho letectva z porušovania prímeria. Samozrejme, aj tentoraz Rijád neposkytol konkrétne dôkazy. Minister sa zároveň vyhrážal akýmsi „plánom B“, o ktorom dnes nevedia ani nechcú vedieť v Moskve, ani vo Washingtone.

Hlavne preto, lebo prípadná existencia spomínaného tzv. plánu B je v rozpore so schválenou rezolúciou BR OSN číslo 2 168. Napriek tomu noviny The Wall Street Journal odvolávajúce sa na „armádne zdroje“ presne pred týždňom o pláne písali ako o hotovej veci. Pritom, ako sa konštatuje v pondelkovej reakcii sýrskeho ministerstva zahraničia citovaného agentúrou SANA, „ide o pokus torpédovať režim zastavenia bojových akcií a snahu zdvihnúť bojovú morálku síl, ktoré kontrolujú stúpenci myšlienky akéhosi náhradného plánu“. Aj ministrom zahraničia USA a Ruska dochádza s podobnými tiežpostojmi trpezlivosť. Podľa agentúry TASS sa v pondelkovom telefonickom rozhovore John Kerry a Sergej Lavrov zhodli na „neprípustnosti provokačných informačných výplodov“ týkajúcich sa údajného porušovania prímeria v Sýrii.

Proces sa začal

„Zahraniční partneri by mali byť opatrnejší v prípade obviňovania z nedodržiavania prímeria,“ upozornil aj hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov citovaný portálom Lenta.ru. Zároveň, rovnako ako americká strana, upozornil, že cesta k trvalému prímeriu nie je ani nebude ľahká. „Dôležité je, že sa proces začal,“ dodal Peskov.

Prakticky v rovnakom duchu sa v pondelok vyjadril aj Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO. „Vyhlásené prímerie v Sýrii je najlepší spôsob riešenia politickej krízy v krajine. Najdôležitejšie je, že všetky zainteresované strany dodržujú dohodu a vidíme reálne zastavenie bojových aktivít,“ reagoval v pondelok šéf aliancie počas pracovnej návštevy Kuvajtu citovaný portálom Riafan. Aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok potvrdil, že „až na nejaké drobné incidenty sa prímerie v princípe dodržuje“.

Väčšina pozorovateľov je stále opatrne optimistická k prímeriu a jeho dodržiavaniu. Uvedomujú si totiž, že Sýria zostáva aj dnes obrovskou mimoúrovňovou križovatkou, na ktorej prípadné zlé počasie môže zapríčiniť hroznú hromadnú haváriu. A môže sa tak stať napríklad aj vtedy, ak v tureckej Ankare neprestanú snívať o budovaní novoosmanskej ríše.

Turci platia vysokú cenu

„Aj v zahraničí pláva Turecko v mori chaosu. Pokračuje v čoraz nebezpečnejšej sprostredkova­teľskej vojne proti šiitom a vláde v Damasku, Bagdade aj v Teheráne, ako aj vláde v Rusku, ktorá ich podporuje. Navyše pre Turecko s jeho neoimperiálnymi ambíciami sú nepriateľmi aj Libanon, Líbya, Izrael aj Egypt,“ nastavil zrkadlo súčasným tureckým lídrom komentátor denníka Hurriyet Daily v príspevku pre americké analytické stredisko Gatestone Institute. Podľa neho Turci dnes musia platiť vysokú cenu za revizionistické ambície a chybné strategické myslenie svojich lídrov.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Rijád #vojna v Sýrii