Usáma bin Ládin v závete venoval väčšinu majetku na džihád

Niekdajší vodca teroristickej siete Al-Káida Usáma bin Ládin vo svojom závete určil, že väčšinu jeho majetku v hodnote 29 miliónov dolárov majú vynaložiť na svätú vojnu v mene Alaha.

01.03.2016 16:00
Usáma bin Ládin, dom Foto: ,
Policajti hliadkujú pri zvyškoch domu, kde v máji 2011 zastrelilo americké špeciálne komando Usáma bin Ládina. V dome sa nachádzal aj závet bývalého vodcu Al-Káidy.
debata (6)

Vyplýva to z dokumentov, ktoré zaistili v máji 2011 počas operácie v Pakistane, kde bin Ládina zabili. Dokumenty odtajnili americké úrady a informovala o nich agentúra AP.

Americké komando pri útoku na bin Ládinov príbytok zabavilo viac než stovku dokumentov vrátane závetu. Vyplýva z neho, že šéf Al-Káidy chcel menšiu časť svojho majetku rozdeliť medzi príbuzných. Nariadil zároveň, aby väčšina pripadla teroristickej sieti, ktorá stála za útokom na New York a Washington v septembri roku 2001.

„Dúfam, že moji bratia, sestry a tety z matkinej strany budú rešpektovať moju vôľu a všetky peniaze, ktoré som v Sudáne zanechal, venujú na džihád, v prospech Alaha,“ uvádza sa v dokumente.

Bin Ládin žil v Sudáne päť rokov ako oficiálny hosť režimu. Zdržiaval sa tam do mája 1996, keď ho vtedajšia islamistická vláda na nátlak Spojených štátov vyzvala, aby Sudán opustil.

Teroristický vodca v závete uviedol čiastky, ktoré majú vyplatiť jeho matke, deťom, strýkovi, strýcovým deťom a tetám z matkinej strany. V liste z 15. augusta 2008 požiadal svojho otca, aby sa v prípade bin Ládinovej smrti postaral o jeho rodinu. Záverom závetu otca žiada o odpustenie, ak urobil čokoľvek proti jeho vôli.

V jednom z nedatovaných listov bin Ládin vyobrazil USA ako štát, ktorý v Afganistane vedie vojnu bez šance na víťazstvo. „Domnievali sa, že vojna bude ľahká a že dosiahnu svoje ciele v priebehu pár dní alebo týždňov. Nepripravili sa finančne, nemajú podporu obyvateľov dostatočnú na vedenie vojny po desaťročia,“ napísal terorista.

Bojové šance USA bin Ládin prirovnal k situácii Sovietskeho zväzu v posledných rokoch jeho afganského ťaženia. „Osud Ameriky visí na vlásku,“ napísal v liste, ktorý zrejme pochádza z roku 2009 alebo 2010. „Musíme byť viac trpezliví, s trpezlivosťou dosiahneme víťazstvo,“ dodal bin Ládin.

Bin Ládina a ďalšie štyri osoby zastrelilo americké špeciálne komando v noci na 2. mája 2011 v pakistanskom posádkovom meste Abbotábádu, kde sa najhľadanejší muž sveta skrýval. Americké komando potom zabavilo počítače, disky DVD a písomné dokumenty z domu, v ktorom sa bin Ládin ukrýval asi šesť rokov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #závet #džihád #Usama bin Ládin #al-Káida