Juščenko už cíti pach horiacich pneumatík

Čoraz viac Ukrajincov je nespokojných so súčasným vývojom v krajine. "Ľudia strácajú trpezlivosť. Zdá sa, a to ich hnevá, že viac ako sto obetí padlých v mene revolúcie na Majdane zomrelo zbytočne," konštatoval nedávno aj denník The Washington Times. Podľa neho Ukrajinci vidia, že "dva roky po revolúcii sa v krajine nič nezmenilo“.

02.03.2016 07:23
debata (112)

Aj v pondelok protestovali desiatky nespokojencov pred budovou vlády i pred sídlom kyjevského starostu. U nás je predsa demokracia, počuť ako reakciu na protesty z úst vedúcich ukrajinských politikov.

Nepočujú však volanie, v tomto konkrétnom prípade zástupcov veľkých stavebných firiem, ktorí pred budovou kyjevskej radnice žiadali urobiť poriadok v oblasti protizákonnej výstavby. Chcú, aby vedenie mesta tvrdo zasiahlo proti živelnej výstavbe developerov a dovolilo pracovať tým, ktorí majú všetky potrebné stavebné povolenia.

Pod oknami kabinetu Jaceňuka zase protestovali pacienti pod heslom „Vláda nás odpísala“. Žiadali vládu, aby sa viac finančne podieľala na liečení ťažko chorých. Hlavne s diagnózami ako je AIDS, hepatitída, tuberkulóza a hemofília. Jaceňukova vláda síce pôvodne prisľúbila vyčleniť na spomínaný účel 8,1 miliardy hrivien (asi 275 miliónov eur), ale napokon z toho bola iba polovica sumy.

Ak sa v krajine predsa niečo mení, tak sú to ceny. Napríklad za dodávku tepla. „Od budúcej vykurovacej sezóny môže vzrásť až o 80 percent,“ povedal portálu Interfax-Ukraina Dmitrij Vovk, šéf komisie pre reguláciu v oblasti energetiky a komunálnych služieb.

Ako zarábajú Ukrajinci

V decembri 2015 dosahovala priemerná mzda v podnikoch, úradoch a organizáciách 5 230 hrivien (173,9 eura). Bolo to 3,8-krát viac, ako bola v rovnakom období minimálna mzda (1 378 hrivien – 45,8 eura). V decembri 2015 vzrástla priemerná mzda v porovnaní s decembrom 2014 o 30,4 %. Najvyšší priemerný plat v decembri bol v Kyjeve 8 486 hrivien (282,1 eura), v Doneckej oblasti a Kyjevskej oblasti (5 830 hrivien – 193,8 eura, respektíve 5 489 hrivien – 182,5 eura). Najnižšia priemerná mzda bola v Černigovskej oblasti (3 924 hrivien – 130,4 eura), Ternopoľskej oblasti a Černovickej oblasti (3 951 hrivien – 131,3 eura, respektíve 4 061 hrivien – 135 eur). Inflácia má podľa Národnej banky Ukrajiny dosiahnuť v roku 2016 13 %.

ZDROJ: ÚSTREDNÝ ŠTATISTICKÝ ÚRAD

Podľa neho je to výsledok zvýšenia ceny plynu. V tejto súvislosti zároveň predpovedal aj zvýšenie podpory sociálne slabším odberateľom, ktoré by malo vzrásť od 1. apríla o 53 %. Na budúci rok majú však podľa rezortného ministerstva platiť pre Ukrajincov už trhové ceny. Je to v súlade s podmienkami Medzinárodného menového fondu, ktorý spomínanými krok podmienil ďalšiu finančnú pomoc Kyjevu.

O mesiac budú viac platiť aj drobní spotrebitelia za dodávky plynu. Podľa Vovka citovaného agentúrou UNIAN musia Ukrajinci rátať s tým, že minimálna platba za plyn sa zvýši na 5 500 hrivien (takmer o 183 eur) za tisíc kubíkov, čo je nárast približne o 53 percent.

„Cítim zápach horiacich pneumatík. A verte, že to bude skutočný tretí Majdan, a nie imitácia, ktorá bola pred niekoľkými dňami v centre Kyjeva,“ prelomil mlčanie, reagujúc na zhoršujúce sa životné podmienky, aj bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

V rozhovore pre portál Gordon.ua vidí príčinu v súčasnej vládnej koalícii. Ak by podľa exprezidenta dva predchádzajúce Majdany vyústili do skutočného politického hnutia, tak by vraj Ukrajina mohla urobiť veľký krok vpred.

„Oba Majdany neumožnili vzniknúť novému hnutiu, ktoré by sa stalo podporou, základom pre stavbu politického národného rámca v parlamente aj vo vláde. Opäť máme na výber medzi starými politickými silami, ktoré nevedia a ani nechcú budovať po novom vzťahy s občianskou spoločnosťou,“ konštatoval Juščenko, ktorého do prezidentského kresla vyniesla tzv. oranžová revolúcia.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Ukrajina #protivládne protesty