Jubilant Gorbačov vyzýva na slobodné voľby

Komorne si prvý a posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov pripomenul životné jubileum. V predvečer stredajších narodenín predstavil v Moskve rozsiahlu monografiu s názvom Gorbačov v živote. Oslavy vraj žiadne nechystá.

02.03.2016 09:04
debata (203)

„Osemdesiatpäť rokov, to nie je nijaké jubileum. To keď budem mať stovku, tak to oslávime s rozmachom,“ zažartoval podľa denníka Moskovskij komsomolec. Gorbačov vie, že doma nie je prorokom.

Aj pred piatimi rokmi si osemdesiatku vo vlasti pripomenul len v uzavretom kruhu priateľov a známych, aby zbytočne nedráždil svojich neprajníkov, a tie pravé oslavy usporiadal veľkolepo v Londýne za účasti štyritisíc gratulantov.

Kým svet mu vzdáva pocty za zásluhy na ukončení studenej vojny, v Rusku ho za reformy komunistického režimu, ktoré v roku 1991 vyústili do rozpadu Sovietskeho zväzu, mnohí ľahostajne ignorujú či rovno preklínajú.

Podľa čerstvého prieskumu ústavu Levada-centr až dve tretiny opýtaných hodnotia obdobie Gorbačovovej vlády negatívne, kým iba každý ôsmy si myslí, že perestrojka priniesla krajine viac dobrého ako zlého.

V rovnakom prieskume epochu Vladimira Putina oceňuje kladne až 70 percent Rusov a iba 11 percent v nej vidí viac negatív. Posledný komunistický šéf Kremľa nie je nekritickým obdivovateľom svojho terajšieho nástupcu.

„Súčasný model riadenia nefunguje v politike ani v ekonomike. Chýbajú alternatívne idey aj prílev nových ľudí. Nemožno všetky rozhodnutia ponechávať na jedného človeka. Nik nevládne istotou poslednej inštancie. Treba sa vrátiť na cestu reálnej demokracie,“ cituje Gorbačova Novaja gazeta.

Na prekonanie krízy sa podľa jubilanta musia zmobilizovať všetky sily. „Čo to znamená? V prvom rade – nerozdeľovať spoločnosť! Nedeliť ľudí na dobrých a zlých, červených a modrých, vlastencov a liberálov. Nehľadať nepriateľov, piatu kolónu, zahraničných agentov. Je potrebná konsolidácia v záujme spoločných cieľov. Verím, že to je možné,“ dodal.

Pred parlamentnými voľbami, ktoré čakajú Rusko o pol roka, a prezidentskými v roku 2018 laureát Nobelovej ceny za mier podľa agentúry TASS radí: „Ľudia musia dostať šancu – ako sme im ju prvý raz v dejinách našej krajiny dali my v roku 1989 – slobodne voliť a vyberať si. Keď budú čestné voľby, tí, čo prišli do vedenia príživníčiť a podvádzať, tam viac nebudú.“

© Autorské práva vyhradené

203 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Michail Gorbačov