Obžaloba žiada pre Savčenkovú 23 rokov väzenia

Štátny žalobca v procese s ukrajinskou pilotkou Naďou Savčenkovou žiada súd, aby ju odsúdil na 23 rokov väzenia za zabitie dvojice ruských novinárov, ako aj zaplatenie pokuty vo výške 100 000 rubľov.

02.03.2016 10:58 , aktualizované: 14:25
debata (29)

Trest by si Savčenková mala odpykať v pracovnom tábore s miernym režimom. Informovali o tom v stredu ruské agentúry.

Žalujúca strana dnes okrem toho deklarovala, že vina Savčenkovej za zabitie dvojice ruských novinárov je dokázaná, preto prokuratúra požiadala súd, aby voči nej vzniesol obvinenie. Súdne pojednávanie v kauze Savčenkovej sa začalo dnes pred súdom v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, informovala agentúra Interfax.

Savčenkovej advokáti sú podľa agentúry TASS presvedčení, že ich mandantka sa vráti na Ukrajinu do mesiaca po vynesení rozsudku na základe politickej dohody oboch krajín. „Preto nezáleží na výške trestu, ktorú bude žiadať prokurátor a akú stanoví súd,“ vyhlásil pre TASS jeden zo Savčenkovej advokátov Iľja Novikov.

Dodal, že „táto kauza sa vyrieši politicky“. Podľa neho je jasné, že „žalobcovia budú žiadať veľa a sudcovia veľa dajú, ale podľa všetkého Savčenková bude na budúci mesiac už doma“. „Musí k tomu dôjsť rýchlo alebo nikdy,“ vyhlásil Novikov, ktorý spresnil, že jeho mandantka z tohto dôvodu aj drží hladovku, „aby politikov postavila pred fakt, že sa musia dohodnúť rýchlo“.

Obžaloba tvrdí, že Savčenková, vtedy príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, 17. júla 2014 naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov – Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera. Jej advokát trvá na tom, že k tejto tragédii došlo až po tom, čo Savčenkovú zajali ukrajinskí separatisti a odovzdali ju ruským úradom. Obžaloba tvrdí, že Savčenková sama nelegálne prekročila ruskú štátnu hranicu.

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že obhajcovia Savčenkovej dnes súdu predložia výsledky expertízy rozhovoru dvoch mužov, ktorá podľa neho dokazuje, že „prsty v únose“ Savčenkovej z východu Ukrajiny do Ruska mala „administrácia (ruského) prezidenta a (ruská tajná služba) FSB“.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #obžaloba #Nadežda Savčenková #Naďa Savčenková