NATO: Snaha USA urobiť z Ruska partnera zlyhala

Dve dekády snahy Spojených štátov urobiť z Ruska partnera nepriniesli želaný výsledok.

02.03.2016 11:11 , aktualizované: 12:53
Philip Breedlove, NATO Foto: ,
Vrchný veliteľ vojsk NATO v Európe Philip Breedlove.
debata (599)

V brannom výbore Senátu amerického Kongresu to v utorok vyhlásil vrchný veliteľ vojsk NATO v Európe Philip Breedlove. Washington podľa neho už nemá v Európe dostatočnú vojenskú silu, aby čelil „prebudenému a agresívnemu“ Rusku.

Rusko si zvolilo cestu nepriateľstva a stalo sa dlhodobou existenčnou hrozbou pre Spojené štáty a ich európskych spojencov a partnerov, skonštatoval Breedlove. Príkladom je pokračujúci konflikt na Ukrajine a napätie v Gruzínsku alebo Moldavsku, ktorých územnú celistvosť Moskva ohrozuje.

Minské mierové dohody síce priniesli ukrajinskému Donbasu relatívny pokoj, v poslednej dobe však násilnosti výrazne pribúdajú, upozornil americký generál.

„Rusko bude striedavo uvoľňovať a zvyšovať napätie v Donbase, aby vystavilo Kyjev trvalému tlaku a zabezpečilo, že Ukrajina svoje záväzky z mierových dohôd splní ako prvá,“ povedal.

Spojené štáty potrebujú v Európe nové sily, pokračoval Breedlove. Od doby studenej vojny sa počet amerických vojakov na kontinente znížil z polmiliónového maxima na dnešných 62 000.

V rozpočte pre budúci finančný rok, ktorý sa začína 1. októbra, Breedlove žiada výrazné zvýšenie výdavkov. Podľa agentúry Reuters Pentagon zvýšil štvornásobne svoje pôvodné požiadavky a požaduje pre európske sily USA 3,4 miliardy dolárov.

Rusko si počína výrazne agresívnejšie v oblasti Arktídy a militarizuje tam oblasti, ktoré ovláda. V priestore medzi Britániou, Islandom a Grónskom testuje nové výkonné ponorky. Pentagon podľa Breedlovea zvažuje návrat na islandskú leteckú základňu v Keflavíku, ktorú pred desiatimi rokmi opustil.

IS sa v Európe ‚šíri ako rakovina‘

„Zločinci, teroristi a vracajúci sa cudzí žoldnieri sú zreteľnou súčasťou každodennej utečeneckej vlny do Európy,“ citovala Breedlovea agentúra AP. Podľa neho tým maskujú svoje pohyby po Európe a zvyšujú riziko potenciálnych útokov.

Extrémistická skupina Islamský štát sa v rámci migračnej vlny „šíri ako rakovina“ a volia európsku cestu vzhľadom na minimálny odpor. Ohrozuje tak bezpečnosť európskych národov aj Spojených štátov, povedal Breedlove.

Na otázku senátorov, či sa Islamský štát bude infiltrovať do radov blízkovýchodných migrantov, generál odpovedal: „Myslím, že to robia už teraz.“

Obavy, ktoré tlmočil Breedlov, už v USA viedli k snahám obmedziť zákonnou cestou počty sýrskych a irackých prisťahovalcov s cieľom dostať sa do krajiny, uviedla agentúra Reuters. Zákon, ktorý schválila Snemovňa reprezentantov, uložil FBI za úlohu vykonávať previerky a kontroly každého prisťahovalca z týchto krajín prv, než vstúpi do USA.

Senát však v januári zákon zablokoval s argumentom, že je dôsledkom výzvy problematického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa k zastaveniu všetkých moslimských migrantov. Trump totiž v nominačnej kampani vyhlásil, že na americkú pôdu by nemal vstúpiť žiadny moslimský prisťahovalec.

Breedlove v Senáte uviedol, že situáciu v Sýrii „výrazne zhoršila“ vojenská operácia Ruska. Napriek svojím verejným vyhláseniam vraj Rusko urobilo v boji s IS len málo a namiesto toho sa snaží posilniť pozície prezidenta Bašára Asada. Rusko a Asad zneužívajú migráciu ako zbraň proti európskym štruktúram v snahe podlomiť európske odhodlanie, varoval generál.

Odkázal na užívanie ruských neriadených striel, ktoré nemajú vojenský význam a iba terorizujú civilistov. Jediným cieľom týchto zbraní je podľa Breedlovea „vyhnať ľudí na cestu“ a vytvárať problémy ostatným štátom.

Podnecovanie utečeneckého exodu vraj vyhovuje ruským plánom rozdeliť NATO a Európsku úniu. Situáciu podľa Breedlovea zhoršuje odpor nacionalistov v európskych krajinách, ktorý môže vyvolať násilnosti.

Ľudia, ktorí zo Sýrie a Iraku utekajú v dôsledku vojny a akcií Islamského štátu, sú však podľa Breedlovea „legitímni“ utečenci. Snažia sa uniknúť pred občianskou vojnou, pred teroristami a nezodpovedným režimom.

Táto situácia sa však vraj v posledných mesiacoch zmenila. V Iraku, ktorý je od roku 2003 po zvrhnutí režimu Saddáma Husajna pod vplyvom Spojených štátov, útočí na pozície islamistov koalícia vedená Američanmi.

599 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Gruzínsko #Pentagon #Kongres #Island #Moldavsko #Donbas #Philip Breedlove #ponorky #ukrajinská kríza #Donald Trump #IS