Hrad sa musí ospravedlniť za Zemanove slová o Peroutkovi

Česká prezidentská kancelária sa musí ospravedlniť vnučke novinára Ferdinanda Peroutku. Zeman obvinil eso prvorepublikovej žurnalistiky z fascinácie nacizmom a autorstva neexistujúceho textu "Hitler je gentleman".

02.03.2016 12:34
Miloš Zeman, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (49)

Sudkyňa vyhovela žalujúcej strane. V súdnom výroku uviedla, že od prezidenta ČR sa očakáva, že vo svojich prejavoch bude uvádzať iba pravdivé a overené informácie a dbať na práva osôb, o ktorých sa hovorí.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Bude Zeman džentlmen?

Podľa rozsudku musí Zemanova kancelária zaslať Peroutkovej vnučke ospravedlnenie písomne, kde sa bude výslovne písať, že Ferdinand Peroutka nie je autorom článku „Hitler je gentleman“, ani pôvodcom údajného pomníchovského citátu „ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi“. Ospravedlnenie takisto musí Pražský hrad vyvesiť na svojich webových stránkach.

Rozsudok pražského obvodného súdu nie je právoplatný, pretože Pražský hrad sa odvolá. Informovala o tom ČT24.

V januári 2015 sa sa na Pražskom hrade konala spomienková konferencia k výročiu oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime. Zeman sa vo svojom prejave zmienil o intelektuálnych kruhoch, ktoré sa inšpirovali nacizmom. Použil údajný citát Ferdinanda Peroutku z periodika Přítomnost, kde sa mali nachádzať slová „Hitler je gentleman“.

Kaslová tieto tvrdenia negovala a trvala na oficiálnom ospravedlnení. Oporu našla aj u odborníkov. „Buď sa prezident mýli, alebo klame,“ povedal literárny historik Petr Píša. „Poznáme všetky články časopisu Prítomnosť, ktoré zabavila prvorepubliková cenzúra až do polovice septembra '38. Článok neexistuje.“

Spoločnosť Ferdinanda Peroutku poukazuje na nonsens situácie. Novinár Peroutka sa počas druhej svetovej vojny ocitol v koncentračnom tábore, preto je nepravdepodobné, že by ho fascinoval nacizmus. Zeman však vyhlasoval, že údajne disponuje dokumentmi, ktoré dokazujú, že Peroutka podľahol nacistickej ideológii.

Hoci Zeman vyhlásil, že sa na súd teší, osobne sa na ňom nezúčastnil. Jeho hovorca do konania súdu inkriminovaný text nenašiel.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #súd #Miloš Zeman #Ferdinand Peroutka