Faymann navrhuje posielať migrantov z Grécka priamo do Nemecka

Rakúsky kancelár Werner Faymann vyzval Nemecko, aby priamo preberalo utečencov z Grécka alebo štátov susediacich so Sýriou. Títo migranti majú byť na cestu do Nemecka vybavení tranzitným osvedčením.

02.03.2016 12:15
Werner Faymann Foto: ,
Rakúsky kancelár Werner Faymann.
debata (36)

Rakúsko sa nesmie stať miestom na distribúciu utečencov, zdôraznil sociálnodemokra­tický politik v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Kurier.

„Malo by si stanoviť dennú kvótu a na jej základe potom do Nemecka privážať utečencov priamo z Grécka, Turecka alebo Jordánska,“ povedal Faymann. Za týmto účelom navrhol zavedenie tranzitných víz pre utečencov. „Tak je prerozdeľovanie tiež zamýšľané. Rakúsko sa nemôže a nesmie stať miestom, kde sa budú migranti rozdeľovať. To sa musí skončiť,“ povedal Faymann.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala „jednostranný postup“ Rakúska v utečeneckej kríze. „Kto zatvára národné hranice, nezmôže nič proti príčinám pohybu utečencov. Navyše riskuje, že bude trvalo škodiť našej ekonomike,“ povedala Merkelová denníku Volksstimme.

Rakúsko nedávno jednostranne stanovilo denné stropy na počty prijímaných žiadateľov o azyl a ďalších utečencov mieriacich do iných krajín, predovšetkým teda do Nemecka.

„Musíme nájsť trvalé riešenia, ktoré budú aj zajtra obhájiteľné – a predovšetkým riešenia, ktoré neustanovujú jednostranne niečo, čo potom budú musieť znášať ostatné krajiny,“ vyhlásila Merkelová.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas sa spolieha na plánovanú pomoc Grécku a spoločné riešenie, ktoré by malo vzísť zo summitu EÚ 7. marca. „Nikto predsa nechápe, že EÚ najskôr za pomoci miliárd udržala Grécko v eurozóne a teraz naň nakladá riešenie utečeneckej krízy,“ povedal sociálnodemokra­tický minister denníku Rheinische Post.

„Obrázky z hranice medzi Gréckom a Macedónskom by pre nás všetkých mali byť podnetom k ešte rozhodnejšiemu boju za európske riešenia,“ vyhlásil Maas.

Eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť, Nemec Günther Oettinger, navrhuje, aby sa finančná pomoc pri zvládaní utečeneckej krízy namierila nielen do Grécka, ale tiež do mimoeurópskych utečeneckých zariadení.

„Potrebujeme miliardy ročne, aby sme v existujúcich utečeneckých táboroch v Jordánsku, Libanone, v Turecku a ďalších krajinách konečne financovali ľudskú dôstojnosť,“ povedal Oettinger televízii ZDF.

Dobré podmienky v táboroch podľa neho budú znamenať oslabenie migračného prúdu do Európy. „Potom môžeme aj z dobrých dôvodov kontrolovať naše európske vonkajšie hranice,“ dodal eurokomisár.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #Werner Faymann #migračná kríza #prerozdelenie utečencov