Švédsko znížilo úroveň výstrahy pred teroristickými útokmi

Švédsko znížilo stupeň celoštátnej výstrahy pred hrozbou teroristických činov na tretí z piatich stupňov, situácia však naďalej zostáva "vážna", uviedla švédska Bezpečnostná polícia (Säpo).

02.03.2016 13:24
debata (1)

O znížení rozhodol šéf Säpo Anders Thornberg, informovala tlačová agentúra DPA. „Po celkovom zhodnotení situácie som sa rozhodol pre návrat k ‚zvýšenej‘ úrovni výstrahy, ktorá platila vo Švédsku od jesene 2010,“ povedal.

Úroveň varovania pred teroristickou hrozbou zmenili zo „zvýšenej“ na „vysokú“ vlani v novembri, po teroristických útokoch v Paríži. Hoci ju teraz opäť znížili, Švédsko zostáva „odôvodneným, ale nie prioritným cieľom“ teroristických útokoch islamistov, a to nielen na území Švédska, ale aj v zahraničí, informoval šéf Säpo.

„Je dôležité zdôrazniť, že hrozba je na zvýšenej úrovni, aj keď sa znížil jej stupeň. Situácia bola vážna od roku 2010 a naďalej zostáva vážna,“ uviedol Thornberg.

Dodal, že rozhodnutie znížiť stupeň celoštátneho stupňa ohrozenia sa prijalo po konzultácii so šéfmi švédskych tajných i ozbrojených služieb a ďalšími orgánmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Švédsko #výstraha #útoky v Paríži