BR OSN potrestala KĽDR za jadrový test novými sankciami

Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila novú rezolúciu proti KĽDR za jej januárový jadrový test. Krajina tak bude čeliť ďalšiemu sprísneniu medzinárodných sankcií.

02.03.2016 15:16 , aktualizované: 16:57
Južná kórea, demonštrácia, jadrové zbrane Foto: ,
Juhokórejský protivojnový demonštrant kričí proti používaniu jadrových zbraní.
debata (20)

Na texte rezolúcie sa minulý týždeň dohodli Spojené štáty a Čína.

V rámci nových sankcií, ktoré sú podľa agentúry AP najprísnejšie za posledných 20 rokov, sa bude musieť preveriť všetok náklad, ktorý bude mieriť do Severnej Kórey, prípadne ju bude opúšťať. Zakázal sa aj všetok predaj ľahkých zbraní do Pchjongjangu.

OSN navyše pridala na čiernu listinu obchodných zástupcov KĽDR v Sýrii, Iráne a Vietname. Na novom sankčnom zozname je celkovo 16 osôb a 12 severokórejských subjektov, poznamenala agentúra Reuters.

Za presadenie nových sankcií kvôli jadrovému testu volali Spojené štáty, Japonsko a západné krajiny. Čína, ktorá sa považuje za jedného z najväčších spojencov KĽDR, sa však zdráhala prijať také opatrenia, ktoré by ohrozili stabilitu tamojšieho režimu. Nakoniec sa však Peking a Washington dohodli na kompromise.

KĽDR je kvôli skúškam jadrových zbraní a testom medzikontinen­tálnych balistických rakiet vystavená sankciám od roku 2006. V platnosti je embargo na dodávky zbraní, zakázal sa dovoz a vývoz jadrovej a raketovej technológie. Do Severnej Kórey sa nesmie vyvážať ani luxusný tovar.

KĽDR jadrovými zbraňami vraj neútočí, ale udržiava stabilitu

Severná Kórea nechce použiť jadrové zbrane voči Južnej Kórei, ale potrebuje ich k zachovaniu stability na Kórejskom polostrove, ktoré je rozdelené. Podľa agentúry Reuters to na zasadnutí ženevskej konferencie o odzbrojení uviedol severokórejský vyslanec OSN So Se-pchjong.

Reagoval tým na predchádzajúcu výzvu juhokórejského ministra zahraničia Jong Pjong-sea, ktorý požadoval schválenie nových tvrdých sankcií voči KĽDR za jej najnovší jadrový test.

„Už sme dali jasne najavo, že odstrašujúce prostriedky KĽDR nemieria proti našim krajanom, ale sú určené k ochrane mieru na Kórejskom polostrove a na zachovanie bezpečnosti v regióne, ktorý čelí zlomyseľnému americkému jadrovému vojnovému scenáru,“ povedal So.

Bezpečnostná rada OSN mala v New Yorku o novej rezolúcii voči Severnej Kórei hlasovať už v utorok. Hlasovanie sa odložilo na 10:00 hodinu miestneho času (16:00 SEČ) z iniciatívy Ruska, ktoré požiadalo o dodatočný čas na posúdenie textu rezolúcie.

Pchjongjang odpálil jadrovú nálož 6. januára, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku svetového spoločenstva vrátane Číny a Ruska, teda od krajín, ktoré považuje za svojich najbližších spojencov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #sankcie #OSN #Južná Kórea #BR OSN #jadrové zbrane #So Se-pchjong