Merkelová a Seehofer rokovali o utečeneckej kríze

Angela Merkelová dve hodiny rokovala o utečeneckej kríze s bavorským premiérom Horstom Seehoferom, ktorý patrí medzi hlavných kritikov nemeckej kancelárky. K obsahu rozhovorov sa ani jeden z konzervatívnych politikov nevyjadril.

02.03.2016 15:46
Sigmar Gabriel, Horst Seehofer, Angela Merkelová Foto: ,
Zľava: bavorský guvernér Horst Seehofer, nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel a nemecká kancelárka Angela Merkelová stoja v kancelárii Merkelovej v Berlíne.
debata (7)

Zástupcovia koaličnej sociálnej demokracie (SPD) predtým vyzývali kancelárku, aby sa zasadila o ukončenie Seehoferových útokov na vládnu imigračnú politiku.

Predseda bavorskej Kresťanskej únie (CSU) Seehofer dlhodobo žiada spolkovú vládu o stanovenie hornej hranice pre počet prijímaných utečencov. Podľa neho Bavorsko nesie v Nemecku hlavnú ťarchu utečeneckej krízy, pretože väčšina utečencov do krajiny prichádza cez rakúsko-bavorskú hranicu.

Seehofer dokonca nechal pripraviť návrh ústavnej žaloby proti spolkovej vláde, ktorou si chce vynútiť zabezpečenie hraničných kontrol.

Merkelová, ktorá stojí na čele Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), odmieta stanovenie pevného stropu pre počet utečencov. Podľa nej národné opatrenia nemôžu utečeneckú krízu vyriešiť, je potrebné spolupracovať na európskej úrovni a taktiež s Tureckom, cez územie ktorého teraz mieri väčšina utečencov do EÚ.

Bavorskému premiérovi kritici vyčítajú, že svojím vymedzením proti Merkelovej oslabuje kancelárkinu pozíciu na rokovaniach EÚ, a tým znižuje šancu na nájdenie európskeho riešenia utečeneckej krízy.

Vplyvná poslankyňa SPD Christine Lambrechtová preto vyzvala kancelárku, aby sa Seehoferovi postavila. „(Merkelová) musí na rozhovore špičiek CDU a CSU jasne dať najavo, že CSU nesmie ďalej blokovať politiku spolkovej vlády,“ povedala novinárom.

Podľa nemeckých politológov sa od tejto schôdzky nedá očakávať, že by sa pozície Merkelovej a Seehofera výrazne zblížili. Je však podľa nich možné, že vzájomná kritika sa oslabí, aby hádky popredných politikov neoslabili pozíciu CDU vo voľbách v troch spolkových krajinách, ktoré sa uskutočnia 13. marca 2016.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Bavorsko #CSU #utečenecká kríza #povinné kvóty #Horst Seehofer