Manžel španielskej princeznej odmieta zodpovednosť za daňové pochybenia

Manžel španielskej princeznej Cristiny v stredu v procese, v ktorom manželia a ďalších 15 ľudí čelia obvineniu z daňových podvodov, povedal, že svoje daňové doklady vždy konzultoval s kráľovským palácom.

02.03.2016 15:59
Španielsko, Cristina, infantka, Iñaki... Foto: ,
Španielska princezná Cristina a jej manžel Iñaki Urdangarin Liebaert.
debata

Iñaki Urdangarin Liebaert vyhlásil, že žiadne rozhodnutie nikdy neurobil bez úradníka, ktorý sa staral o obchodné záležitosti princeznej.

Konzultoval vraj tiež s človekom, ktorý mal na starosti dane jeho ženy. Princezná Cristina má pred súdom vypovedať tiež v stredu.

Bývalý vrcholový hádzanár Urdangarin tvrdil, že zamestnanci paláca boli s jeho obchodnými aktivitami oboznámení.

Sestra kráľa Felipeho VI. je od obnovenia monarchie v roku 1975 prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý je obžalovaný z trestného činu. Proces začal 11. januára a princezná je obžalovaná z dvoch daňových podvodov v takzvanej kauze Nóos. Urdangarin je obviňovaný zo sprenevery šiestich miliónov eur z nadácie na podporu športovcov v rokoch 2004 až 2007.

Cristina bola podľa obvinenia spoluvlastníkom nadácie, ale namieta, že o manželových aktivitách nevedela. Urdangarinovi hrozí až dvadsaťročné väzenie, princeznej osemročný trest.

Urdangarinova výpoveď sa zhoduje so svedectvom ďalšieho obvineného Diega Torresa, ktorý pred súdom v piatok vyhlásil, že spoločnosť Nóos, ktorú založil spolu s princezniným manželom, pravidelne predkladala svoje účty na schválenie právnikovi pracujúcemu pre palác a tiež daňovým kontrolórom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #daňové podvody #princezná Cristina