Americký bridlicový plyn pre Európu

Historicky prvý zámorský tanker naplnený skvapalneným plynom vyplával z prístavu v americkom štáte Louisiana koncom februára tohto roka a namieril si to do Brazílie. Zhruba 100-tisíc kubických metrov plynu bolo určených pre brazílsku spoločnosť Petrobras.

03.03.2016 07:02
loď, nákladná loď, tanker, bridlicový plyn, Foto:
Americký plyn môže ešte viac zraziť cenu plynu v Európe.
debata (361)

Ďalšie zámorské tankery však momentálne už netrpezlivo čakajú v amerických prístavoch pripravené na vývoz plynu aj do európskych štátov. Tie by mali Američania naplniť a poslať do európskych splyňovacích terminálov v najbližších týždňoch.

Doteraz Spojené štáty americké exportovali plyn len potrubiami do Kanady a Mexika. Niektorí za súčasnými americkými plánmi vidia šancu na zrazenie cien plynu a zníženie závislosti Európy od ruského plynu, iní zase hovoria o ďalšom geopolitickom boji Američanov, tentoraz na energetickom poli.

Stúpajúca americká dodávka plynu do Európy má v nasledujúcich piatich rokoch zraziť silný monopol Kremľa na európskom trhu s plynom. Zemného plynu majú Američania vďaka bridlicovej revolúcii prebytok.

„Spojené štáty majú v súčasnosti prebytok zemného plynu, čo tlačí jeho cenu nadol. Exportom LNG (skvapalnený zemný plyn) do Európy tento prebytok znížia. Pre Európu je spustenie exportu dobrá správa, pretože sa zníži závislosť od ruského plynu. Americký plyn môže ešte viac zraziť cenu plynu v Európe. Spotové ceny sú už na historických minimách. Za posledný rok sa cena znížila o 40 percent,“ vysvetlil ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Spotová cena plynu je momentálne na úrovni 13 eur za megawatthodinu.

Podľa analytikov sa tým uzatvára kapitola potrubných monopolov 20. storočia. Inými slovami, trh s plynom sa začne podobať tomu so surovou ropou, kde často dochádza k väčším výkyvom v cenách. USA chcú stupňovať vývoz LNG do Európy na takmer 130 miliárd kubických metrov ročne do konca tohto desaťročia. Export ruského plynu do Európy dosiahol vlani úroveň takmer 160 miliárd kubických metrov.

Američania však nezačali vyvážať do Európy iba plyn. „USA zrušili zákaz na vývoz ropy do Európy, pretože už dlhšie nemal zmysel, keďže sa stali najväčším svetovým producentom ropy vďaka rozvoju ťažby z bridlíc,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Prvý americký tanker z Texasu s ropou už začiatkom roka dorazil do Európy, konkrétne do francúzskeho prístavu Fos Areva. Konečná destinácia ropy však bola Bavorsko.

Čo sa týka plynu, faktom je, že plynárenské spoločnosti v EÚ majú s Ruskom dlhodobé zmluvy. Tie vypršia po roku 2030. Vzhľadom na to, že obsahujú klauzulu, ktorá ich núti platiť aj za zazmluvnený, ale neodobraný plyn, bol by pre nich prechod na skvapalnený plyn nevýhodný.

Dodávky skvapalneného zemného plynu do EÚ predstavujú zhruba 20 percent z celkového objemu dovážaného zemného plynu. Jediný spôsob, ako dopraviť plyn LNG na európsky kontinent, sú lodné tankery so skvapalneným zemným plynom LNG. Tie však potrebujú na európskej strane splyňovacie (regazifikačné) terminály.

V Európe existuje 21 takýchto terminálov so súhrnnou kapacitou 190 miliárd m3. Rozostavaných je ďalších sedem terminálov so spoločnou kapacitou 35 miliárd m3. Všetky tieto terminály sú umiestnené v západnej a južnej Európe.

Terminály, ktoré by mohli fyzicky dopraviť americký plyn aj do štátov strednej a východnej Európy, sú rozostavané dva – poľský terminál Swinoujscie na pobreží Baltského mora s kapacitou 5 miliárd m3 a chorvátsky terminál Omišalj na pobreží Jadranského mora.

Ide o plávajúci terminál s počiatočnou kapacitou 1 až 2 miliardy m3. Slovensko sa chce napojiť na Poliakov. Ráta sa s tým, že výstavba nového prepojenia slovenskej a poľskej tranzitnej sústavy prebehne v rokoch 2018 a 2019.

© Autorské práva vyhradené

361 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicový plyn #ceny plynu