Aké silné bude NATO na východe?

Nie je pravdepodobné, že by Rusko zaútočilo na pobaltské krajiny. Estónsko, Litva a Lotyšsko sú členmi Severoatlantickej aliancie. Keby sa predsa len Moskva rozhodla rozpútať konflikt, NATO nie je dobre pripravené.

03.03.2016 12:30
tank, tank M1A2, Foto:
Americký tank M1A2 Abrams na vojenských manévroch v Pabrade, severne od litovskej metropoly Vilnius.
debata (631)

V momentálnej situácii by Rusko alianciu v Pobaltí prevalcovalo. Aspoň to tvrdí správa organizácie Rand Corporation, ktorá hodnotila scenáre možného konfliktu. Vyšlo jej, že na to, aby aliancia skutočne Rusko v baltickom priestore odstrašila, musela by tam rozmiestniť najmenej sedem brigád.

To by bolo možno až 35-tisíc vojakov. Momentálne sa na východnej hranici NATO nachádza dokopy približne jedna americká brigáda. Tieto jednotky sú tam však na rotačnej báze, nie nastálo.

Spomenutá správa nevyvolala medzi diplomatmi aliancie nadšenie a viacerí ju v kuloároch spochybnili či rovno zamietli. Rozmiestnenie takého množstva vojakov by určite bolo proti dohode medzi Ruskom a NATO z roku 1997.

Odstrašenie, obrana, dialóg

Obsadenie Krymu a vojenská agresia Moskvy na východe Ukrajiny však nútia alianciu konať. Začiatkom júla sa koná vo Varšave summit NATO. Dovtedy má byť jasné, ako bude vyzerať ďalšia posilnená aliančná prítomnosť na východe. NATO momentálne hovorí smerom k Rusku o odstrašení, obrane a dialógu. Na jednej strane aliancia reaguje na kroky Moskvy a obavy najmä členských štátov na východe.

Na druhej strane je pravdepodobné, že sa ešte pred varšavským summitom stretne Rada NATO-Rusko. Aliancia sa v apríli 2014 v reakcii na anexiu Krymu rozhodla prerušiť praktickú civilnú a vojenskú spoluprácu s Moskvou. Odvtedy sa Rada NATO-Rusko nezišla.

V aliancii stále prebieha debata, ako reálne posilniť východné krídlo. V šiestich krajinách už vznikli malé styčné tímy NATO. K pobaltským štátom, Poľsku, Rumunsku a Bulharsku by sa neskôr mali pridať aj Maďarsko a Slovensko. Aliancia tiež usporadúva viac cvičení.

Ide však väčšinou o niekoľko tisíc vojakov, na rozdiel od oveľa rozsiahlejších manévrov Ruska. Moskva neraz ani o cvičeniach neinformuje. NATO a viaceré krajiny tiež posilnili leteckú a námornú prítomnosť v priestore Pobaltia a aliancia buduje jednotky bleskového nasadenia, ktoré by mali byť schopné zasiahnuť do 48 hodín.

USA tiež rozmiestňujú na východe Európy malé množstvo ťažkej techniky, čo v prvom rade uľahčuje konanie cvičení. Podľa novej iniciatívy to bude podobné aj vo viacerých západných štátoch. Tieto kroky vyvolali kritiku Ruska. Ťažko sa však dajú pokladať za porušenie dohody z roku 1997, ktorá umožňuje budovanie novej vojenskej infraštruktúry.

Faktom však je, že viaceré aliančné štáty chcú ešte oveľa výraznejšiu prítomnosť na východe. Poľsko otvorene hovorí, že sa cíti druhoradým členom NATO, lebo nemá na svojom území stále základne.

Rotačne nastálo

"Na východnom krídle musíme rozhodnúť o ďalších opatreniach na odstrašenie,“ uviedol pre denník USA Today lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs. "NATO potrebuje nasadiť viac pozemných jednotiek, robiť viac cvičení s väčším počtom vojakom, rozmiestniť vojenskú techniku a posilniť protivzdušnú obranu,“ uviedol šéf diplomacie.

Dá sa predpokladať, že na všetkom, o čom hovorí lotyšský minister zahraničných vecí, sa NATO v nejakej forme dohodne. Určite však nedôjde k tomu, že na východnom krídle aliancie sa začnú rozmiestňovať desaťtisíce zahraničných vojakov alebo by tam vznikli veľké základne. Pôjde naďalej o pretrvávajúcu rotačnú prítomnosť jednotiek. Nie o permanentnú, ako to požaduje napríklad Poľsko. Proti tomu sú však Nemci či Francúzi.

"Prítomnosť NATO na východnom krídle je založená na pretrvávajúcej rotácii vojenských síl. Za posledné dva roky je tam viac jednotiek, ale stále sú tam v prvom rade len ad hoc,“ vysvetľuje pre Pravdu vojenský analytik Dylan Lehrke z organizácie IHS Jane’s.

"Je však dosť možné, že to bude stále viac rutinou. Americká armáda rozmiestňuje na východe ťažkú techniku. Svedčí o tom, že rotačná prítomnosť tu môže trvať tak povediac nekonečne. Mimochodom, americká armáda bola oficiálne viac ako 50 rokov v Južnej Kórei nastálo. Vlani sa rozhodlo, že sa jej pôsobenie zmení na rotačné, hoci bez akéhokoľvek časového obmedzenia,“ uviedol Lehrke.

Aliancia bude musieť rozhodnúť nielen o prítomnosti vojakov a techniky, ale musí nájsť aj štáty, ktoré nimi prispejú. Český minister obrany Martin Stropnický uviedol, že Praha by už v druhej polovici roka mohla vyslať na východné krídlo 100 vojakov.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák priamo neodpovedal na otázku Pravdy, ako by mohlo prispieť Slovensko.

"Otázku posilnenia východného krídla aliancie považujeme za veľmi dôležitú. Je nevyhnutné ukázať, že NATO má všetkých členov na jednej úrovni. Slovensko nepožaduje vojenské základne aliancie na svojom území. Necítime ohrozenie do takej miery, aby sme o to žiadali. Na druhej strane máme plné pochopenie pre tých našich spojencov, ktorí ich požadujú a podporujeme ich snahy,“ uviedol minulý týždeň Lajčák na tlačovej konferencii s poľským kolegom Witoldom Waszczykowským, ktorý navštívil Bratislavu.

Šéf Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Marian Majer vidí priestor, ako sa dá prispieť k posilneniu obranyschopnosti východného krídla NATO. "Jednou z alternatív pre Slovensko by bol samostatný postup. Teda vyčlenenie minimálne niekoľko desiatok vojakov. To by bol relevantný príspevok vzhľadom na veľkosť krajiny,“ reagoval pre Pravdu Majer.

Expert však načrtáva aj iný postup. "Podstatne prínosnejšie je však uvažovať o tom, ako to urobiť na základe visegrádskej štvorky. Momentálne má V4 vytvorenú 3000-člennú bojovú skupinu Európskej únie. Slovensko do nej vyčleňuje približne 500 ľudí. Uvažuje sa o tom, že by bola v nejakej forme zachovaná. Tak prečo by sme nemohli využiť aspoň jej časť? Hovorili by sme potom, že by V4 prispela možno až niekoľkými tisíckami ľudí. Stačila by možno polovica, teda 1 500 vojakov. A už by to bol veľmi relevantný príspevok. Slovensko by mohlo vyčleniť približne 250 ľudí,“ vysvetlil bezpečnostný analytik.

© Autorské práva vyhradené

631 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Pobaltie #základňa NATO