Rakúsko žiada Grécko, aby prestalo púšťať utečencov na sever

Grécko musí prestať púšťať utečencov na cestu ďalej do strednej Európy. Tento krok by sám o sebe pomohol k oslabeniu migračného prúdu do Európskej únie, pretože by utečenci stratili perspektívu života v bohatom Nemecku. V rozhovore, ktorý vo štvrtok priniesol denník Süddeutsche Zeitung, to povedal rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz.

03.03.2016 09:58
debata (26)

Minister uviedol, že otvoriť v lete 2015 hranice a umožniť utečencom, aby pokračovali v ceste naprieč EÚ, bola závažná chyba, ktorú je nutné rýchlo napraviť. „Pre útek z Grécka neexistuje žiadny dôvod. Nie je preto možné, aby tí, ktorým sa podarí dostať do Grécka, mohli automaticky pokračovať ďalej,“ povedal.

Podľa neho je Viedeň pripravená pomôcť Aténam pri zvládaní utečeneckej krízy. Pripomenul však, že Rakúsko, ktoré má 8,5 milióna obyvateľov, dokázalo vlani aj bez medzinárodnej pomoci prijať 100 000 utečencov, zatiaľ čo v jedenásťmili­ónovom Grécku ich teraz je 25 000.

„Čím skôr skončí voľný prejazd na sever, tým skôr prúd utečencov poľaví, pretože ľudia sa nevydávajú na cestu, aby žili v nejakom tábore na Lesbose, ale aby sa nasťahovali do bytu v Berlíne,“ povedal minister. Podľa neho nikto nemá právo si zvoliť, v ktorej krajine EÚ bude žiadať o azyl.

Kurz označil za absurdné, že utečenci na grécko-macedónskej hranici demonštrujú za to, aby sa dostali z členskej krajiny EÚ do nečlenskej. „Musíme predsa čestne priznať, že tu nejde o hľadanie ochrany, ale o hľadaní lepšej ekonomickej budúcnosti,“ povedal.

Rakúsky minister sa tiež vyslovil za spoločné európske riešenie utečeneckej krízy, ktoré bude zahŕňať dohodu EÚ s Ankarou o zabezpečení námornej hranice medzi Tureckom a Gréckom.

„Ale keď budú vysídlenci zastavení v Turecku, nebude to z morálneho hľadiska o nič hodnotnejšie, ako keď sú zastavení v Grécku alebo v Macedónsku. Pre utečencov to znamená to isté – totiž že nemôžu prejsť do strednej Európy,“ upozornil. „Ľudí bude potrebné zastaviť silou, len sa to bude diať ďalej od nás a možno pri tom nebude toľko televíznych kamier,“ uviedol.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rakúsko #utečenci #Sebastian Kurz #migračná kríza