Trumpov syn vystúpil v talk-šou údajného amerického rasistu

Syn Donalda Trumpa, ktorý svojmu otcovi aktívne pomáha vo volebnej kampani, sa v jednom z rozhlasových interview predstavil po boku údajného belošského rasistu a vyznávača antisemitských názorov.

03.03.2016 11:48
Donald Trump, Donald Trump junior Foto: ,
Donald Trump a jeho syn Donald Trump junior počas predvolebnej kampane.
debata (1)

Napísala to agentúra Reuters. Správanie Donalda Trumpa mladšieho podľa nej posilňuje obavy, že jeho otec chce v nominačnej kampani využiť podporu amerických extrémistov.

Tridsaťosemročný Donald Trump mladší, syn favorita republikánskych primárok a jeho bývalej československej manželky Ivany Trumpovej-Zelníčkovej, vystúpil v utorok v diskusnej relácii istej konzervatívnej rozhlasovej stanice v Utahu. Moderátorom bol James Edwards, ktorého americkí liberálni aktivisti označujú za rasistu a antisemitu.

Trump mladší vychvaľoval svojho otca a líčil, ako jeho kampaň mení Republikánsku stranu. „Už to nie je len kampaň, je to priam hnutie,“ citovala Trumpovho syna agentúra Reuters.

Hosťami Edwardsovej rozhlasovej talk-show boli v minulosti bývalý šéf rasistického Ku-Klux-Klanu David Duke alebo v Amerike známy pravicový radikál a popierač holokaustu Willis Carto. Sám Edwards označuje svoju show za reláciu vyznávajúcu „hrdé, tradične konzervatívne a kresťanské názory“.

Donald Trump si vo svojej kampani vyslúžil kritiku za koketovanie s ultrapravicovými názormi. Pobúril časť Američanov výrokmi o imigrácii. Jeho návrhy na vystavanie múru na hraniciach s Mexikom alebo zákaz vstupu všetkých moslimov do USA podľa Reuters korešpondujú s ideológiou americkej krajnej pravice. Iba nedávno sa republikánsky kandidát odmietol dištancovať od podpory rasistov Davida Dukea.

Vedenie republikánov v americkom Kongrese v reakcii na Trumpove rokovania odsúdilo výroky belošských rasistov, Trumpovu kampaň však odmietlo komentovať.

Šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan vyhlásil, že každý republikánsky kandidát musí všetky podobné skupiny odmietnuť. Predseda Senátu Mitch McConnell odsúdil Ku-klux-klan a jemu podobné skupiny aj všetky názory, ktoré zastávajú.

Egypťan sa vyhrážal zabitím Trumpa za jeho výroky o moslimoch, hrozí mu deportácia z USA

Egyptskému študentovi Imádaddínovi Saídovi (23) hrozí deportácia z USA za vyhrážku zabitím republikánskeho uchádzača o nomináciu na prezidenta Donalda Trumpa.

Saíd začiatkom februára umiestnil na facebook Trumpovu fotografiu a napísal, že je pripravený odpykať si doživotný trest za vraždu tohto miliardára a že mu za to svet poďakuje.

Krátko nato ho vypočúvali agenti tajnej služby a za niekoľko dní mu oznámili, že federálna prokuratúra proti nemu nevzniesla obvinenia, ale že mu zrušili jeho vízum, ktoré mu umožňovalo v USA študovať. Potom ho zatkol imigračný úrad. Dôvodom malo byť to, že Saíd nedodržal vízové ​​podmienky. Podľa médií ho čaká konanie o deportácii.

Študent z Egypta Imádaddí Saíd sa na facebooku... Foto: SITA/AP, Philip Sears
Imádaddí Saíd, Donald Trump Študent z Egypta Imádaddí Saíd sa na facebooku vyhrážal, že zabije Donalda Trumpa a že sa mu zato svet poďakuje.

Saíd agentúre AP z väzenskej cely oznámil, že teraz považuje svoj návrh za hlúpy. Napísal ho vraj v zlosti nad Trumpovými výrokmi o moslimoch. Okamžite to vraj ľutoval a nikdy nemal v úmysle nikomu ublížiť.

Saíd pochádza z Káhiry, ale väčšinu života prežil v Saudskej Arábii, kde pracoval jeho otec. Do USA prišiel vlani v septembri, aby mohol študovať na leteckej škole. Po štúdiách sa plánoval vrátiť do Egypta a pracovať ako pilot.

Podľa denníka San Francisco Chronicle mladého muža ničí predstava, že sa rozplýva jeho sen o tom, že sa stane pilotom. Vyhlásil, že by rád v štúdiu pokračoval, ale ak mu to nebude umožnené, bude sa usilovať o vrátenie nejakej časti z 65 000 dolárov, ktoré do štúdia vložil, a pokúsi sa dokončiť svoje vzdelanie inde.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #rasizmus #extrémisti #antisemitizmus #talk-šou #Ku-klux-klan #Donald Trump jr.