Romney nazval Trumpa pokrytcom a podvodníkom

Mitt Romney, kandidát republikánov v prezidentských voľbách v roku 2012, vo štvrtok ostro vystúpil voči súčasnému favoritovi v boji republikánsku nomináciu Donaldovi Trumpovi.

03.03.2016 17:55
Mitt Romney Foto: ,
Mitt Romney.
debata (56)

Mitt Romney, kandidát republikánov v prezidentských voľbách v roku 2012, dnes ostro vystúpil voči súčasnému favoritovi v boji republikánsku nomináciu Donaldovi Trumpovi.

Romney, ktorého pred štyrmi rokmi porazil vo voľbách demokrat Barack Obama, označil Trumpa za falošného a pokryteckého človeka. Svojich kolegov z Republikánskej strany vyzval, aby sa od tohto kontroverzného newyorského miliardára dištancovali.

„Jedno viem: Donald Trump je pokrytec, podvodník,“ píše sa v texte prejavu, ktorý dnes Romney prednesie na univerzite v Salt Lake City v štáte Utah. Úryvky z textu prejavu vopred zverejnila agentúra AP.

Prominentný republikán Romney varoval spolustraníkov, že ak na júlovom nominačnom zjazde republikánov získa nomináciu Trump, otvorí sa tým demokratke Hillary Clintonovej cesta k víťazstvu v novembrových prezidentských voľbách.

Donald Trump podľa Romneyho „nemá temperament ani súdnosť na to, aby bol prezidentom“. Romney sa so svojou kritikou pridal k čoraz početnejším hlasom republikánskych lídrov, ktorí vyjadrujú znepokojenie z doterajšieho Trumpovho úspešného ťaženia v straníckych primárkach. Trump na Romneyho vyjadrenia reagoval sériou znevažujúcich tweetov. „Ja nie som Mitt Romney, ktorý nevie, ako treba zvíťaziť,“ písalo sa v jednom z nich.

Trump napriek úspechom z volebného superutorka stále nedisponuje takým počtom delegátov, ktorý by mu zaistil získanie oficiálnej prezidentskej nominácie Republikánskej strany. Doteraz si zabezpečil hlasy len 316 delegátov nominačného zjazdu. Na získanie nominácie je celkovo potrebných 1237 delegátov. Ďalší republikánski uchádzač Ted Cruz a Marco Rubio majú zatiaľ na svojom konte 226, respektíve 106 delegátov.

Trump podľa AP získal len 46 percent delegátov, o ktorých sa súperilo v doterajších 15 republikánskych primárkach. Na zisk nominácie by však potreboval až 51 percent delegátov, o ktorých sa bude bojovať v ďalších štátoch.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Mitt Romney #Donald Trump