Armáda islamu obvinila sýrske vládne sily z porušovania prímeria

Sýrska povstalecká skupina Armáda islamu (Džajš al-Islám) obvinila sily slúžiace vláde v Damasku z porušovania prímeria, ktoré má v Sýrii platiť od minulej soboty. Vláda dokonca získala nové územia a snaží sa obsadiť ďalšie oblasti, ktoré doteraz ovládala opozícia.

04.03.2016 09:54 , aktualizované: 12:36
Muhammad Allúš, Armáda islamu, Džajš al-Islám Foto: ,
Muhammad Allúš zo skupiny Armáda islamu (Džajš al-Islám).
debata (46)

Podľa OSN sa pokoj zbraní v zásade dodržiava, no Muhammad Allúš zo skupiny Armáda islamu si to nemyslí. „Režim prímerie hrubo porušuje a okupuje nové územia, nasadzuje všetky druhy zbraní, hlavne lietadlá a barelové bomby, snaží sa obsadiť veľmi dôležité oblasti,“ povedal Allúš agentúre Reuters.

Armáda islamu patrí medzi najväčšie povstalecké frakcie. Bojuje proti silám prezidenta Bašára Asada v západnej časti Sýrie a je taktiež vplyvným členom sýrskej opozičnej rady, ktorá vystupuje pod názvom Najvyšší rokovací výbor a ktorú podporuje Saudská Arábia.

„Naše zrážky s Asadovými gangmi neprestali, či už je to v Ghúte (predmestie Damasku), v Homse alebo v Aleppe. Pokiaľ ide o nás, vojna sa v tieni týchto porušení fakticky nezastavila,“ vyhlásila extrémistická skupina v noci. Povstalci považujú prímerie za nemožné, kým „milície a štáty zabíjajú ich ľudí“, informuje agentúra Reuters.

Asadov režim tiež obviňuje z pokračovania útokov a zaujatia nových pozícií na dôležitom fronte pri Damasku. Prímerie v situácii, keď protivníci pokračujú v zabíjaní a vyháňaní ľudí či zaberaní území, Armáda islamu považuje za neprípustnú kapituláciu potom, ako „sa preliala všetka táto krv“.

Opozíciu z porušovania prímeria obvinil ďalší účastník sýrskeho konfliktu, a to kurdská milícia YPG. Podľa nej opozícia nedodržiava pokoj zbraní najmä v Halabe.

Predajca z predmestia Ghúta v Damasku, kam sa... Foto: Reuters, Bassam Khabieh
Ghúta, Damask, Sýria Predajca z predmestia Ghúta v Damasku, kam sa presunuli boje povstaleckých skupín a gangov prezidenta Bašára Asada.

Sýrska opozícia odmietla začiatkom februára pokračovať v rozhovoroch a pre ich obnovu žiadala ukončenie bojov a zabezpečenie dodávok humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí. Allúš vyhlásil, že aj táto pomoc viazne, pretože ju vláda blokuje. Do miest, ktoré kontroluje opozícia, sa vraj nedostalo „ani desať percent toho, čo je potrebné“.

Allúš z Armády Islamu je členom opozičnej vyjednávacej komisie (HNC), ktorá sa zapojila do rozhovorov sponzorovaných OSN. Džajš al-Islám je síce radikálna skupina, ale Rusko ako hlavný spojenec Damasku pristúpilo na to, aby túto organizáciu do rozhovorov zapojili. Rozhovory ani prímerie sa netýkajú najradikálnejších organizácií ako Islamský štát a front An-Nusrat.

Koordinátorom HNC je Rijád Hidžáb, ktorý sa v Paríži zúčastní niekoľkých diplomatických stretnutí, bude aj na stretnutí ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Británie a má sa tiež stretnúť so šéfkou diplomacie Európskej únie Federikou Mogheriniovou.

Svojich partnerov chce podľa hovorcu HNC zoznámiť „so situáciou v Sýrii, s porušovaním prímeria a s humanitárnymi problémami“. Hovorca povedal, že sa treba zlepšiť vo všetkých týchto bodoch a že na tom závisí účasť opozície v ďalších rozhovoroch v Ženeve.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vo štvrtok povedal, že prímerie medzi vládou a desiatkami povstaleckých skupín sa v zásade dodržiava i napriek „incidentom“ v provinciách Homs, Hamá, Lázijíka a Damask. Zhodnotil, že Sýria dospela k viditeľnému pokroku, aj keď situácia je stále veľmi neistá. Sýrska vláda predtým obvinila z porušovania prímeria svojich protivníkov.

Na začiatku týždňa OSN oznámila, že chce do Sýrie poslať pomoc pre 154 000 ľudí, a to najmä pre tých, ktorí žijú v obliehaných mestách. Odhaduje sa však, že v týchto lokalitách sa nachádza až pol milióna Sýrčanov.

Podľa OSN majú ženevské rokovania pokračovať 9. marca. Podmienkou pre ich obnovu je prímerie, ktoré začalo platiť minulý piatok.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Saudská Arábia #Bašár al-Asad #Armáda islamu #sýrska vláda #Najvyšší rokovací výbor