Airbus sa pred pristátím v Paríži takmer zrazil s dronom

Tragédiou mohol v polovici februára skončiť let Airbusu A320 spoločnosti Air France z Barcelony do Paríža. Počas prípravy na pristátie na parížskom letisku Roissy len o vlások unikol stretu s bezpilotným lietadlom, takzvaným dronom.

04.03.2016 11:38
vojenská prehliadka, Paríž, 1. svetová vojna,... Foto: ,
Drony na vojenských autách v Paríži. Vo Francúzsku však nesmú lietať v blízkosti letísk ani prelietavať nad obývanými oblasťami.
debata (8)

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva BEA, ktorý incident označil za vážny.

Keď airbus 19. februára prilietal k Parížu a nachádzal sa vo výške asi 1 600 metrov, uvidel druhý pilot, že sa k nim zľava približuje letiaci prístroj. Ihneď preto vypol autopilota, vykonal vyhýbací manéver a informoval o prítomnosti drona kapitána, oznámil BEA, ktorý nebezpečnú udalosť stále vyšetruje.

Kapitán, ktorý dron sledoval, odhadol, že zariadenie minulo lietadlo asi päť metrov pod pravým krídlom. Posádka informovala o udalosti riadenie letovej prevádzky a potom bez ďalších problémov pristáli.

Úrad pre bezpečnosť civilného letectva nespresnil, koľko cestujúcich bolo pri tomto lete na palube ani o aké veľké bezpilotné lietadlo išlo. Airbus A320 môže prepravovať až 160 pasažierov.

Drony vo Francúzsku nesmú lietať v blízkosti letísk ani prelietavať nad obývanými oblasťami. Nesmú sa ani pohybovať vo vzdialenosti väčšej ako 150 metrov od osoby, ktorá ich ovláda.

Niekoľko nelegálnych preletov nad jadrovými elektrárňami a nad Parížom zaznamenali francúzske úrady na jeseň 2014 a vlani vo februári a v marci. Nikoho, kto v týchto prípadoch dron ovládal, však nezadržali.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Airbus #dron #Air France