Rakúsko odsúdilo člena pašeráckej skupiny zodpovednej za tragédiu

Rakúsky súd poslal na päť rokov do väzenia bulharského pašeráka utečencov, ktorý bol súčasťou skupiny prevádzačov zodpovedných za minuloročnú smrť 71 migrantov. Vysídlenci sa udusili v chladiarenskom vozidle odstavenom na diaľnici v Rakúsku. Muž bol však podľa portálu The Local odsúdený za iný čin, ktorý s týmto incidentom nesúvisel.

04.03.2016 12:13
debata (2)

Bulhara zadržala rakúska polícia v meste Enns na severe krajiny po niekoľkokilome­trovej naháňačke, pri ktorej sa zranil jeden zo zasahujúcich policajtov. V mužovom chladiarenskom aute bolo v tom čase 20 utečencov, ktorí bojovali s nedostatkom vzduchu.

Muž najprv odmietol, že šoféroval, neskôr sa však priznal. Povedal tiež, že patrí k pašeráckej skupine, ktorá organizovala aj augustovú tragickú cestu 71 utečencov. Jej ďalších členov zadržala maďarská polícia, proces v tejto krajine sa však ešte nezačal.

Bulhara neodsúdili za prípad s mŕtvymi utečencami, ale za vyššie zmienenú pašerácku cestu, pri ktorej sa polícii pokúsil ujsť. Súd tento týždeň dospel k záveru, že muž sa dopustil bezohľadnej jazdy, vážneho ohrozenia zdravia a že kládol odpor pri zatýkaní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #pašerák