WHO má viac dôkazov spájajúcich Ziku a neurologické choroby

Počet dôkazov, ktoré spájajú vírus Zika s neurologickými ochoreniami v podobe mikrocefália a Guillain-Barrého syndrómu, sa zvyšuje.

04.03.2016 14:22
Zika, Brazília, mikrocefália Foto: ,
Maria Lys podstupuje v Brazílii fyzioterapiu, pretože sa narodila s nevyvinutým mozgom. Brazílske úrady trvajú na spojitosti vírusu Zika, ktorý prenáša komár druhu Aedes aegypti, s mikrocefáliou.
debata

Vyhlásil to zástupca generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Bruce Aylward. V prípade mikrocefálie sa preruší mozgový vývoj ľudského plodu a Guillain-Barrého syndróm sa prejavuje obrnou svalstva.

„Odvtedy, čo vo februári kvôli ohrozeniu zdravia verejnosti vypukol celosvetový stav núdze, naďalej pribúdajú dôkazy o možnej spojitosti,“ povedal Aylward o podozreniach, že Zika spôsobuje neurologické postihnutia.

WHO doteraz príčinnú súvislosť oficiálne nepotvrdila. Brazília, ktorá s nákazou Ziky bojuje najviac, však prípady mikrocefálie s vírusovou nákazou už oficiálne spája.

Proti vírusu neexistuje žiadny liek ani vakcína, niekoľko nádejných očkovacích preparátov sa však už vyvíja. WHO však nepredpokladá veľké klinické testy skôr ako za rok a pol.

WHO na začiatku februára vyhlásila kvôli vírusu Zika celosvetový stav núdze. Toto mimoriadne opatrenie napríklad umožňuje vyzvať štáty bez prípadov nákazy, aby podnikli také opatrenia, ktoré by šíreniu vírusu zabránili. Núdzový mechanizmus je medzinárodne záväzný a je nástrojom nielen boja proti chorobe, ale aj prevencie a kontroly šírenia nákazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #mikrocefália #Zika #Guillain-Barré syndróm