Premiéra Jaceňuka zrejme nahradí ministerka financií Jaresková

Ukrajinská ministerka financií Natalja Jaresková predbežne vyslovila súhlas s prevzatím premiérskej funkcie. Oznámil to v piatok kyjevský denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na svoje zdroje v prezidentskej kancelárii.

04.03.2016 15:04
debata (229)

Jaresková, ktorá doteraz návrhy na vedenie vládneho kabinetu odmietala, má viacero podmienok. Doterajšia vláda premiéra Arsenija Jaceňuka vo februári len tesne prežila hlasovanie o nedôvere.

Krátko nato stratila väčšinovú podporu, keď parlamentnú koalíciu opustili dve politické strany. Podľa ústavy by mal Jaceňuk do polovice marca získať novú väčšinu, inak prezident Petro Porošenko musí vyhlásiť mimoriadne voľby.

Vládnu krízu vyvolala demisia vplyvného ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa, ktorý svoj odchod z vlády spojil s drvivou kritikou nekompetencie, korupcie a protekčných tlakov v kabinete. Prakticky z rovnakých dôvodov krátko po ňom odôvodnil svoju demisiu aj námestník ukrajinského generálneho prokurátora.

Ľudia z najbližšieho okolia hlavy štátu sa podľa Ukrajinskej pravdy v týchto dňoch usilovne snažia prehovoriť Jaceňuka k demisii. Na polovicu budúceho týždňa chcú zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej by mal Jaceňuk odstúpiť.

Premiérovou nástupkyňou sa má stať päťdesiatročná Jaresková, rodená Američanka s ukrajinským aj americkým občianstvom, ktorá v USA zastávala hospodársku funkciu na ministerstve zahraničia. Pôsobila tiež v niekoľkých vysokých funkciách v privátnom sektore. Na poste ukrajinskej ministerky financií pracuje od decembra 2014.

Napriek svojmu počiatočnému odporu podľa Ukrajinskej pravdy nakoniec Jaresková s prevzatím premiérskej funkcie súhlasila. Okrem konkrétnych personálnych požiadaviek na zloženie budúceho kabinetu si vynútila, že vláda bude technokratická bez partajných kvót a nebude vystavená žiadnym politickým tlakom.

Kabinet by tiež mal mať podporu všetkých frakcií doterajšej vládnej koalície. Prezident Porošenko, ktorý podľa ústavy po zabezpečení parlamentnej väčšiny premiéra vymenuje, s podmienkami Jareskovej súhlasil.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina