Vo švédskom utečeneckom centre dobodali žiadateľa o azyl

V utečeneckom centre vo Švédsku počas bitky medzi žiadateľmi o azyl ubodali na smrť devätnásťročného muža. Ďalších troch žiadateľov o azyl zatkli.

04.03.2016 17:00
Švédsko, utečenecký dom, azylový dom, Lindesberg Foto: ,
Policajné vozidlo pred utečeneckým domov vo švédskom meste Lindesberg, kde na smrť dobodali mladého žiadateľa o azyl.
debata (19)

Informovala o tom podľa agentúry AFP švédska polícia. Podľa nej ide už o tretiu vraždu v azylovom stredisku vo Švédsku od začiatku roka. Zločin sa stal pri obci Lindesberg, asi 160 kilometrov západne od Štokholmu.

„Motív útočníkov zatiaľ vyšetrujeme,“ povedal agentúre AFP hovorca polície Stefan Wickberg. Národnosť útočníkov a obete odmietol prezradiť. Muža nožom bodli do krku a krátko po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Wickberg tiež uviedol, že azylové domy sú problematické a že políciu do nich často volajú k zásahom. „Mnohí zo žiadateľov prišli z oblastí bojov. A tak pre nich nie je samozrejmé, aby si rozumeli s každým,“ dodal policajný hovorca.

V súčasnej migračnej kríze prijalo Švédsko v prepočte na počet obyvateľov najviac utečencov z európskych krajín. Vlani sa v tejto desaťmiliónovej krajine registrovalo podľa národného úradu pre migráciu vyše 160 000 žiadateľov o azyl. Podľa toho istého úradu sa počet hlásení násilných činov polícii vlani zdvojnásobil na 322 oproti 148 v predchád­zajúcom roku.

Od novembra Švédsko prijalo niekoľko opatrení, vrátane kontrol na hraniciach s cieľom regulovať príliv nových utečencov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #dobodanie #azylový dom #utečenecká kríza #Lindesberg