Trumpovi rivali: Ak nás porazí, podporíme ho

Chcú ho zastaviť, ale keď sa im to nepodarí, pomôžu mu, aby sa stal americkým prezidentom. Jedenásta debata uchádzačov o republikánsku nomináciu pre boj o Biely dom po neľútostnom búšení súperov do kontroverzného favorita Donalda Trumpa, pri ktorom nechýbali ani podpásové údery, sa skončila prekvapením.

05.03.2016 07:00
donald trump, trump, Foto:
Donald Trump v republikánskej debate reagoval aj na poznámku o jeho malých rukách.
debata (35)

Senátori za Floridu a Texas, Marco Rubio a Ted Cruz, aj guvernér Ohia John Kasich sľúbili, že prípadnú republikánsku nomináciu populistického newyorského miliardára podporia.

„Podporím Donalda, keď bude republikánskym nominantom,“ povedal Rubio. „Áno, pretože som dal slovo, že to urobím,“ poznamenal Cruz. „Niekedy to (Trump) robí trocha ťažké, ale, viete, podporím hocikoho, kto bude republikánskym nominantom na prezidenta,“ pripojil sa aj Kasich.

Trump, ktorý tento týždeň vyhral v siedmich štátoch stranícke primárky, si v detroitskom štúdiu Fox News od súperov najskôr vypočul ostrú kritiku. Jeho konkurenti mu vyčítali najmä časté zmeny politických postojov.

„Mám veľmi silné jadro. Ešte nikdy som však nevidel nejakú úspešnú osobu, ktorá by nebola pružná, ktorá by nemala určitý stupeň pružnosti,“ obhajoval sa Trump. Po Rubiovej poznámke pripustil, že mení aj svoje nedávno bombasticky hlásané požiadavky na striktné obmedzenie nových prisťahovalcov pracujúcich v USA.

Povolil by vraj prijímanie vyškolených špecialistov. „Mením názor, mením názor. V tejto krajine potrebujeme ľudí, ktorí dokonale ovládajú svoj odbor,“ povedal.

Súperi Trumpovi tiež vyčítali, že v minulosti finančne prispieval na kampaň viacerých demokratov vrátane bývalej šéfky diplomacie Hillary Clintonovej, ktorá v prezidentských voľbách znova kandiduje. Realitný magnát to bagatelizoval argumentom, že išlo len o „biznis“, ktorý musel spraviť v záujme ľudí zo svojich firiem.

Diskusia chvíľami zachádzala do trápnych tém. Na poznámku Rubia, že Trump má malé ruky, čo vraj naznačuje neveľké rozmery aj iných častí jeho tela, Trump, ktorý sa v minulosti chvastal svojimi sexuálnymi výkonmi, energicky protestoval: „Ubezpečujem vás, že tam nie je žiadny problém. To vám zaručujem.“

Denník New York Times to glosoval poznámkou: "Debata poklesla na úroveň pubertálnych urážok, čo možno vydesilo republikánskych funkcionárov, ale nijako nepoškodilo Trumpovu kampaň.“

Trump, ktorý si v doterajších primárkach zabezpečil hlasy 329 delegátov nominačného zjazdu, kým Cruz ich má 231 a Rubio len 110, sa tváril zaskočene pri otázke, či podporí republikánskeho nominanta. „Aj keby som to nebol ja?“ opýtal sa. Vzápätí však prikývol: "Ale áno, odpoveďou je áno.“

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Marco Rubio #americké prezidentské voľby #Ted Cruz