Tureckí pohraničníci zastrelili pri pokuse o ilegálny vstup 9 sýrskych utečencov

Turecká pohraničná stráž zabila v noci na sobotu deväť sýrskych utečencov, ktorí sa pokúšali dostať ilegálne cez hranice. Ďalších desať ľudí postrelila. Informovali dnes aktivisti Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorých išlo o civilistov prevažne z pohraničných provincií Lázikíja a Idlib.

05.03.2016 12:50
debata (57)

Aktivisti SOHR, ktorí sa nachádzajú priamo na turecko-sýrskych hraniciach, opísali tlačovej agentúre DPA incident ako „masakru spáchanú na neozbrojených sýrskych civilistoch“. Na snímkach a videozáznamoch, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach, vidno podľa nich telá civilistov zabitých tureckou streľbou. Agentúre sa nepodarilo tvrdenie overiť z nezávislého zdroja.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International minulý mesiac informovala o tom, že turecké bezpečnostné sily zastrelili alebo postrelili civilistov, vrátane detí, „ktorí sa zo zúfalstva pokúsili prekročiť hranice neoficiálne s pomocou prevádzačov.“ Sýrske nemocnice prijímajú takmer denne postrelených ľudí.

Turecko oficiálne uvádza, že uplatňuje politiku otvorených hraníc pre Sýrčanov. Proces vstupu do Turecka je však veľmi selektívny a na sýrskej strane hraníc uviazli desiatky tisíc ľudí. V Turecku sa v súčasnosti nachádzajú už vyše dva milióny sýrskych utečencov.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #streľba #utečenci