Povstalci dobyli strategický sýrsko-iracký hraničný prechod

Sýrski povstalci s leteckou podporou aliančných síl dobyli v noci sýrsko-iracký hraničný prechod Tanf, ktorý je dôležitým strategickým bodom.

05.03.2016 16:40
Sýria, Kurd, hranica Foto: ,
Povstalec v blízkosti hraníc.
debata (18)

Tvrdí to Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Bojovníci z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) ho mali pod kontrolou od vlaňajšieho mája. IS na hraniciach s Irakom stále kontroluje prechod Bukamal vo východosyrskej provincii Dajr az-Zaur, uviedla agentúra Reuters.

Povstalci, ktorí prechod Tanf na juhovýchode Sýrie v provincii Homs dobyli, prišli podľa SOHR na sýrske územie z neďalekého Jordánska.

V Sýrii platí už týždeň prímerie, ktoré však nezahŕňa radikálne skupiny Islamský štát a front An-Nusra. Útoky na ne môžu podľa dohody o prímerí pokračovať.

Sýrsky režim a povstalci sa vzájomne obviňujú z nedodržiavania prímeria. Organizácia SOHR, ktorá situáciu v Sýrii sleduje z Británie, uviedla, že za predchádzajúci týždeň v oblastiach, v ktorých má platiť pokoj zbraní, zabili 135 ľudí. Vyše 550 ľudí podľa nej zabili mimo priestoru dohodnutého pokoja zbraní. Podľa piatkového vyjadrenia OSN sa prímerie v zásade dodržiavalo.

Pokoj zbraní je podmienkou mierových rozhovorov, ktoré majú v Ženeve pokračovať budúci týždeň. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura očakáva, že rozhovory sa začnú 10. marca. Schôdzky podľa neho budú tak ako koncom januára prebiehať nepriamo.

„Niektorí prídu už deviateho. Iní, kvôli problémom s hotelovou rezerváciou, prídu 11. marca. Ostatní potom 14. marca,“ citovala agentúra Reuters de Misturu. „Povedieme prípravné rokovania a potom to detailne preberieme s každou zo skupín zvlášť,“ dodal splnomocnenec OSN.

Občianska vojna v Sýrii si za päť rokov vyžiadala vyše štvrť milióna obetí a spôsobila masovú vlnu utečencov do Libanonu, Turecka a Európskej únie. Podľa februárovej štatistiky OSN vyhnala vojna z domovov vyše 13 miliónov Sýrčanov, z toho 4,8 milióna ich utieklo do zahraničia.

Prímerie pomohlo k zlepšeniu dodávok humanitárnej pomoci do niektorých oblastí Sýrie, avšak podľa de Misturu sýrska vláda nepostupuje s pomocou dosť rýchlo.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #občianska vojna #hraničný priechod #IS #Staffan de Mistura #sýrski povstalci #Tanf