Päť štátov USA si volí prezidentského kandidáta

Voliči v piatich amerických štátoch rozhodnú o tom, kto by mal byť ich straníckym kandidátom v jesenných prezidentských voľbách.

05.03.2016 16:56 , aktualizované: 17:02
Trump, prezidentské voľby USA, Wichita, Kansaa Foto: ,
Podporovatelia republikánskeho kadidáta Donalda Trumpa vo Wichite, štát Kansas.
debata

V Kansase a Louisiane volia svojho kandidáta demokrati i republikáni, v Kentucky a Maine sa konajú iba republikánske volebné zhromaždenia a v Nebraske zasa hlasujú iba demokrati.

Tieto voľby sú prvými od volebného superutorka, v ktorom sa hlasovalo až v 12 štátoch. Ako čelní kandidáti z nich vyšli republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.

Vedenie Republikánskej strany sa pokúša zabrániť nováčikovi Trumpovi, aby získal prezidentskú nomináciu strany. Hoci má výrazný náskok pred svojimi súpermi, nie je celkom vylúčené, že by ho niektorý z nich ešte dostihol.

V hre o republikánsku prezidentskú nomináciu zostali okrem Trumpa texaský senátor Ted Cruz, floridský senátor Marco Rubio a guvernér štátu Ohio John Kasich.

Proti Trumpovej nominácii sa tento týždeň jednoznačne vyslovili republikánski kandidáti na post prezidenta USA z roku 2012 a 2008, Mitt Romney a John McCain.

V radoch demokratov vedie v prieskumoch voličov bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pred vermontským senátorom Berniem Sandersom.

Trump doteraz získal 329 delegátov volebného snemu, jeho najbližší súper Ted Cruz ich má podľa servera RealClearPolitics 231. Na zvolenie za prezidentského kandidáta republikánov ich treba 1 237.

Clintonová má zatiaľ 1058 delegátov, čo je približne polovica počtu, ktorý musí získať demokratický kandidát, a jej jediný súper Bernie Sanders ich má zatiaľ 431. V Louisiane podľa Magellan Strategies porazí Sandersa o takmer päťdesiat percentuálnych bodov, o drvivom víťazstve v tomto štáte hovoria aj ďalšie prieskumy.

Republikán Carson zo súboja oficiálne odstúpil

Republikánsky kandidát Ben Carson odstúpil v piatok zo súboja o stranícku prezidentskú nomináciu. Oficiálne ukončenie kampane oznámil po tom, ako sa mu nepodradilo zvíťaziť v nijakom z amerických štátov, kde sa doposiaľ konali republikánske primárky alebo volebné zhromaždenia.

„Existuje mnoho ľudí, ktorí ma majú radi, nebudú však za mňa hlasovať,“ povedal Carson podľa agentúry Reuters počas piatkového prejavu na konferencii konzervatívnej strany.

Niekdajší prominentný neurochirug pritom svoje možné odstúpenie naznačil ešte v stredu. Vtedy povedal, že pre svoju kampaň už nevidí „politickú cestu vpred“. Vo štvrtok sa následne nezúčastnil na debate republikánskych kandidátov v meste Detroit v štáte Michigan.

Koho zo zvyšných štyroch republikánskych kandidátov sa teraz chystá podporiť, zatiaľ Carson podľa agentúry AP povedať odmietol. Uviedol však, že so všetkými sa počas uplynulého týždňa zhováral a dodal, že ideálny prezidentský kandidát je podľa neho mravný a kultivovaný človek, zastáva jasnú politiku a správa sa dobre k ostatným.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby