V Macedónsku vypukli nepokoje za vztýčenie veľkého kríža

Niekoľko policajtov utrpelo zranenia, keď sa v macedónskom hlavnom meste Skopje dostali v piatok večer pravoslávni kresťania do potýčky s etnickými Albáncami ohľadne vztýčenia 55 metrov vysokého kovového kríža.

05.03.2016 17:16
debata (29)

Informovala o tom agentúra DPA. Stovky pravoslávnych kresťanov sa snažili vytlačiť macedónskych Albáncov, ktorí sa zhromaždili na mieste, kde sa má kríž postaviť. Na obe súperiace strany dohliadalo množstvo policajtov – tí sa však nevyhli zásahom kameňov.

Obrovský kríž je odpoveďou na veľkú sochu dvojhlavého orla, národný symbol Albánska, ktorú postavili v inej časti Skopje. Kvôli plánu vztýčiť kríž už k vzájomným stretom došlo aj predtým. Občianske nepokoje medzi príslušníkmi albánskej národnostnej menšiny moslimského vierovyznania a pravoslávnymi kresťanskými Slovanmi vypukli v bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko pred 15 rokmi.

Všeobecne sa odhaduje, že Albánci tvoria približne 30 percent z celkového počtu dvoch miliónov obyvateľov Macedónska.

Táto malá balkánska krajina, ktorá si zatvorila štátne hranice pred vlnou migrantov z Grécka – ktorí dúfajú, že sa dostanú na sever do bohatších západoeurópskych štátov -, sa momentálne nachádza v politickej kríze. Napätie by mali vyriešiť predčasné voľby, ktoré vypísali na 5. jún 2016.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #kríž #Macedónsko #Albánci #Skopje #pravoslávni kresťania