Renzi: Taliansko nechystá vojenský zásah v Líbyi

Taliansko sa neponáhľa vojensky zasiahnuť v Líbyi, uviedol taliansky premiér Matteo Renzi. Odmietol tak špekulácie, ktoré sa objavili po zabití dvoch talianskych rukojemníkov tento týždeň v Líbyi.

05.03.2016 20:02
Matteo Renzi Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi.
debata (9)

„Médiá sa ponáhľajú s predpoveďami talianskej vojny v Líbyi, ktoré nezodpovedajú realite. V skutočnosti je situácia v Líbyi stále veľmi chúlostivá,“ napísal Renzi vo svojom pravidelnom sobotňajšom príspevku na eNews.

Bojujúce líbyjské frakcie sa podľa Renziho najskôr musia dohodnúť na vláde národnej jednoty, ktorú sprostredkuje OSN a ktorá by mala následne požiadať o medzinárodnú pomoc v boji s Islamským štátom. Iba potom – za podmienky, že to schváli taliansky parlament – môže Rím v Líbyi zakročiť, informovala tlačová agentúra DPA.

„Teraz nie je čas na hazardovanie, ale na zdravý rozum a uvážlivosť,“ varoval Renzi.

Vo štvrtok prišli správy o zabití dvoch zo štvorice talianskych zamestnancov stavebnej firmy Bonatti. Tých uniesli ešte vlani v júli v Líbyi neďaleko základne, ktorú vlastní ropná a plynárenská spoločnosťou Eni.

Líbyjské bezpečnostné zložky informovali, že v stredu pri razii v skrýši militantov v Sabráte zabili sedem predpokladaných bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát. Neskôr zverejnili fotografie, ktoré zachytávali dvoch Európanov, ktorí podľa všetkého zomreli tiež pri tomto útoku. Na druhý deň úrady v meste Sabráta na severozápade Líbye potvrdili oslobodenie zvyšných dvoch Talianov, ktorých tam IS zadržiaval ako rukojemníkov.

Americký veľvyslanec v Taliansku John Phillips povedal vo štvrtok novinám Corriere della Sera, že Taliansko by mohlo vyslať do Líbye „asi 5 000 vojakov“, ktorí by obsadili hlavné mesto Tripolis „a zabezpečili, že IS už nebude voľne útočiť“.

Zabitie dvoch Talianov v Líbyi podľa Renziho „opäť ukázalo, že vojna je veľmi vážne slovo na to, aby sa vyslovovalo tak ľahkovážne, ako ho v týchto hodinách vyslovujú niektoré politické skupiny a komentátori“. Súčasne oznámil, že obaja preživší sa vrátia do vlasti v najbližších hodinách.

Kríza v Líbyi bude zrejme jednou z utorkových tém na rokovaní Renziho s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, keď sa stretnú na taliansko-francúzskom summite v Benátkach. Na druhý deň, v stredu, bude taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni hovoriť o tejto téme v parlamente.

Taliansko je bývalá koloniálna mocnosť Líbye a najväčší odberateľ jej ropy a zemného plyn. Má veľký záujem na stabilizácii Líbye aj preto, aby sa zastavil prílev migrantov, ktorí sa vydávajú na plavbu cez Stredozemné more z brehov tejto severoafrickej krajiny a končia v Taliansku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Líbya #Matteo Renzi #IS