Taliban sa nezúčastní na rozhovoroch s afganskou vládou

Islamisti z hnutia Taliban oznámili, že sa nezúčastnia na mierových rozhovoroch s afganskou vládou. Požadujú, aby ich pozície prestali ostreľovať zahraničné jednotky a aby sa všetky tieto spojenecké sily z krajiny stiahli.

05.03.2016 21:01
Afganistan, taliban, útok Foto: ,
Radikáli z nábožensko-politického hnutia Taliban v Afganistane.
debata

Vo svojom vyhlásení pre agentúru AP to uviedol hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Islamisti podľa neho mierové rokovania odmietajú a všetky správy o ich možnej účasti považujú len za fámy.

Priame rozhovory sa mali uskutočniť na začiatku marca v Pakistane, afganskí predstavitelia však v uplynulých dňoch uviedli, že rokovania sa odložili najmenej o týždeň. Jeden z vysoko postavených predstaviteľov afganskej vlády schôdzku nedávno označil za prvý skutočný krok v mierovom procese, ktorého cieľom je ukončiť vojnu trvajúcu už 15 rokov.

Hovorca afganského výkonného premiéra Abdulláha Abdulláha uviedol, že vláda „nemá problém s usporiadaním prvého kola priamych mierových rozhovorov“. Taliban však medzitým obvinil Spojené štáty, že zvyšujú počet svojich vojakov v krajine a podnikajú nálety na obytné štvrte. Islamisti tiež obvinili afganské jednotky, že zintenzívňujú svoje operácie.

Mudžáhid povedal, že šéf Talibanu mulla Muhammad Mansúr nevydal žiadne nariadenie, ktoré by sa týkalo účasti na rozhovoroch. Mierové rokovania medzi Kábulom a Talibanom stagnujú od vlaňajšieho júla, keď sa oznámila smrť bývalého vodcu hnutia mulla Muhammada Umara.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Pakistan #Kábul #Zabiulláh Mudžáhid