Čínsky prezident: Nedopustíme, aby sa Taiwan opäť odštiepil

Čína nikdy nedopustí, aby sa zopakovala tragédia, že sa Taiwan odštiepi od zvyšku krajiny, citovali v nedeľu čínske štátne médiá prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý zároveň adresoval ostrovu ostré varovanie. Píše o tom agentúra Reuters.

06.03.2016 12:20
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching.
debata (9)

Peking totiž považuje Taiwan za svoje územie, a to aj napriek tomu, že za posledných 110 rokov mu skutočne vládol len štyri roky. V minulosti zároveň často hrozil, že ho obsadí, pokiaľ by ostrov podnikol oficiálne kroky na uplatnenie svojej faktickej nezávislosti.

Na Taiwan sa v roku 1949 po občianskej vojne stiahli z pevninskej Číny komunistami porazené nacionalistické sily a na pevnine bola vyhlásená Čínska ľudová repubika.

Si Ťin-pching sa k otázke nezávislosti Taiwanu vyjadril po prvý raz, odkedy bola v januári zvolená za taiwanskú prezidentku Cchaj Jing-wen. Tá je šéfkou Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ktorá požaduje úplnú nezávislosť Taiwanu od Číny.

Prezident v prejave delegátom každoročného pravidelného zasadania čínskeho parlamentu dnes zdôraznil, že Peking ani napriek politickým zmenám na Taiwane neprestane tento ostrov s 23 miliónmi obyvateľov považovať za súčasť Číny.

Si uviedol, že Čína je odhodlaná "skrotiť akékoľvek aktivity taiwanských separatistov, zabezpečiť suverenitu tejto krajiny a jej územnú celistvosť, a nikdy nedopustí, aby sa zopakovala historická tragédia, že sa Taiwan odštiepi od zvyšnej Číny.

Novozvolená taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen tvrdí, že chce, aby bol medzi oboma stranami naďalej zachovaný súčasný stav mieru a stability, avšak odmieta uznávať pročínske politické vyhlásenia, ktoré akceptoval jej predchodca Ma Jing-ťiou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching #Taiwan