Irán odsúdil na trest smrti jedného z najbohatších ľudí v krajine

Iránskeho obchodníka s ropou Babaka Zandžáního a ďalšie dve osoby odsúdili v Iráne na trest smrti za korupciu a rozkrádanie finančných prostriedkov. Informovala o tom v nedeľu agentúra IRNA s odvolaním sa na vyhlásenie súdu.

06.03.2016 13:23
debata (6)

Babaka Zandžáního – šéfa korporácie Sorinet Group, ktorá má aktíva v Turecku, Spojených arabských emirátoch i Malajzii – zadržali 30. decembra 2013 na základe podozrenia, že finančnými machináciami a korupciou spôsobil iránskemu štátu veľké finančné škody.

Dopustil sa ich, keď na trhoch v Ázii za doláre predával milióny barelov iránskej ropy, na ktorú sa vzťahovali sankcie USA i EÚ. Pri tomto obchodovaní bol nebývalo úspešný: počas dvoch rokov dokázal predať milióny barelov ropy, ktorej pôvod tajil, s celkovým výnosom 17,5 miliardy dolárov.

Zarobenú sumu posielal do Teheránu cez banku v Malajzii. Zo všetkých transakcií si podľa vlastných slov nechával len 0,007 percenta provízie. Podnikateľ, ktorý začínal ako obchodník s ovčími kožami, sa tak vďaka sankciám na iránsku ropu stal miliardárom a kľúčovým sprostredkovateľov ropných obchodov Iránu.

Po nástupe nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního sa však objavilo podozrenie, že Zandžání svoju krajinu okradol. Vláda od neho žiadala 1,9 miliardy dokárov, ktoré si podľa nej ponechal na vlastných účtoch z transakcií, ktoré pre vládu dohadoval od roku 2010 – konkrétne ide o predaj 24 miliónov barelov ropy predanej kupcom v Singapure, Malajzii a v Indii.

Za svoje obchodovanie s ropou sa Zandžání dostal na čierny zoznam USA a EÚ, na ktorom boli osoby porušujúce embargo uvalené na Irán za jeho kontroverzný jadrový program. Vo februári 2014 Rúhání nariadil začať vyšetrovanie voči Zandžánímu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #trest smrti #Irán