Podľa Kurdov budujú USA dve letecké základne v Sýrii

Spojené štáty ešte neukončili výstavbu leteckej základne v oblasti na severe Sýrie, ktorú kontrolujú Kurdi, a už začali s výstavbou druhej základne s vojenským i civilným využitím.

07.03.2016 10:08
letecká základňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Informovala o tom v nedeľu kurdská spravodajská webová stránka BasNews. Hovorca Centrálneho velenia ozbrojených síl USA (CENTCOM) však uviedol, že Spojené štáty nepreberajú kontrolu nad žiadnymi leteckými základňami v Sýrii, napísala agentúra Reuters.

Webová stránka BasNews so sídlom v irackom Arbíle sa odvoláva na zdroj Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré podporujú Kurdi. Stránka uviedla, že väčšina prác na pristávacej dráhe v ropnom meste Rumajlan v provincii Hasaka sa dokončuje, pričom vo výstavbe je nová letecká základňa juhovýchodne od mesta Kobané pri tureckej hranici.

Zdroj SDF, ktoré podporujú Spojené štáty a ku ktorým patria aj arabské ozbrojené skupiny, pre citovaný spravodajský portál povedal, že na projekte sa podieľajú desiatky amerických expertov a technikov.

Predstavitelia sýrskych Kurdov nedávno informovali, že pristávaciu dráhu v Rumajlane využívajú americké vojenské vrtuľníky na logistické operácie a dodávky.

USA vyslali vlani do severnej Sýrie desiatky príslušníkov špeciálnych jednotiek, aby poskytovali poradenstvo opozičným silám v boji proti militantnej skupine Islamský štát (IS). Tamojším povstalcom tiež zhodili zo vzduchu zásoby munície.

Hovorca CENTCOM zdôraznil, že tvrdenia o tom, že americké sily majú pod kontrolou nejaké letiská v Sýrii, sa nezakladajú na pravde. Počet ich príslušníkov v uvedenej oblasti je podľa neho naďalej nízky a nezmenili sa ani ich úlohy – aj keď sa americké sily v Sýrii neustále snažia zvýšiť efektívnosť logistických a podporných operácií.

Sýrski Kurdi ovládli od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 rozľahlé oblasti na severe krajiny a ich milície, Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), sa stali významným partnerom v koalícii, ktorú vedú USA a ktorá bojuje proti IS.

Kontakty USA so sýrskymi Kurdmi sa prehlbujú napriek znepokojeniu Turecka, ktoré je spojencom Washingtonu v NATO. Turecko totiž považuje sýrsku kurdskú Stranu demokratickej jednoty (PYD) za teroristickú skupinu vzhľadom na vzťahy so Stranou kurdských pracujúcich (PKK). YPG sú ozbrojeným krídlom PYD.

Osobitný vyslanec prezidenta USA v koalícii proti IS Brett McGurk navštívil pred niekoľkými týždňami severnú Sýriu, ktorú kontrolujú Kurdi. Podľa Reuters išlo o zrejme prvú oficiálnu cestu predstaviteľa americkej vlády na sýrske územie za tri roky.

McGurk v sobotu v Bagdade povedal, že koalícia zintenzívňuje tlak na IS a že militanti tejto skupiny strácajú moc v Sýrii aj v Iraku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Kurdi #IS #letecké základne