Francúzsko odsúdilo zásah Turecka proti opozičnému denníku

Francúzky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault odsúdil rozhodnutie tureckých úradov. Súd totiž určil, že opozičný denník Zaman majú riadiť správcovia.

07.03.2016 10:46
denník Zaman, Turecko Foto: ,
Muž počas zhromaždenia drží sobotnú kópiu novín Zaman, ktorých titulok znie "Ústava pozastavená". Protesty pred redakciou vznikli po nariadení súdu, ktorý povolil tureckým úradom spravovať najčítanejší denník patriaci opozícii.
debata (4)

Turecká polícia si za použitie slzotvorného plynu a vodných diel vynútila v piatok vstup do sídla redakcie denníka v Istanbule, ktorú teraz na základe rozhodnutia súdu riadia súdnou cestou určení správcovia. Redakcia Zamanu za nových podmienok pracuje od soboty. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je to neprijateľné. Nemôžeme sa chcieť približovať európskym normám a pritom nerešpektovať pluralitu médií. To je samozrejmosť a Turkom sme to jasne povedali,“ uviedol Ayrault pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Zaman je opozičným denníkom, ktorý vychádzal v náklade 850 000 výtlačkov. Podľa agentúry AP je zásah proti nemu súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie, ktoré sa spája s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom.

Nútená správa denníka vyvolala pobúrenie medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv a slobody tlače. Znepokojenie vyjadrilo aj viacero západných vlád a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Turecko #Fethullah Gülen #Zaman