Počet obetí extrémizmu vzrástol v Tunisku na 45

Najmenej 45 mŕtvych si vyžiadali boje medzi tuniskými bezpečnostnými silami a dosiaľ neidentifikovanými ozbrojencami, ktorí zaútočili v kasárňach pri meste Bin Kardán neďaleko hraníc s Líbyou.

07.03.2016 11:47 , aktualizované: 15:34
Tunisko, tuniská armáda, tuniskí vojaci Foto: ,
Tuniskí vojaci na hranici s Líbyou.
debata (3)

Okrem 28 extrémistov pri bojoch zahynulo tiež desať príslušníkov tuniských ozbrojených zložiek a sedem civilistov. Úrady v meste vyhlásili nočný zákaz vychádzania. Prestrelka si podľa zdravotníkov vyžiadala život 12-ročného dievčaťa. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na vládne zdroje.

„Vojenské jednotky dokázali odraziť útok proti armádnym kasárňam v Bin Kardáne, ktorý sa podnikol o štvrť na šesť ráno,“ povedal agentúre AFP hovorca tuniského ministerstva obrany. Šesť z podozrivých útočníkov sa podarilo zadržať a ďalší sú na úteku.

Armáda vyslala do oblasti viac vojakov a vrtuľníky. Bezpečnostné sily zablokovali všetky cesty vedúce do mesta. Taktiež posilnili hliadky na líbyjskej hranici a vyšší stupeň ostražitosti panuje aj na príjazdových cestách k neďalekému ostrovu Džerba, ktorý je obľúbenou destináciou západných turistov.

Úrady vyzvali obyvateľov Bin Kardánu, aby medzi 19:00 a 5:00 miestneho času nevychádzali zo svojich domovov. Bezodkladne majú informovať úrady, ak by si všimli podozrivé osoby.

Nie je známe, či útočníci prišli z Líbye, kde od roku 2011 panuje chaos kvôli zvrhnutiu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Spory medzi rôznymi stranami a milíciami využili radikáli z hnutia Islamský štát, ktorí v Líbyi posilňujú svoje pozície a ktorí vlani podnikli viacero útokov v Tunisku.

Minulý týždeň tuniské ministerstvo obrany oznámilo, že pri Bin Kardáne vojaci zastrelili päť teroristov a tiež zabavili päť kusov zbrane kalašnikov.

Tunisko stavia na hraniciach s Líbyou asi 200 kilometrov dlhú bariéru, ktorá má zabrániť vstupu radikálov do krajiny. Stavba pozostáva z piesočného násypu a vodnej priekopy, vzniká s finančnou podporou Nemecka a Spojených štátov.

Tunisko sa vlani stalo dejiskom niekoľkých krvavých útokov, ktorých predpokladaní páchatelia zrejme predtým zdržiavali v Líbyi. Stavbu bariéry oznámilo Tunisko vlani v lete, keď pri dvoch teroristických útokoch zahynulo v krajine 59 zahraničných turistov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #kasárne #Tunisko #extrémisti #Muammar Kaddáfí #IS #Binkardán