Švédske úrady stratia z dohľadu za tri roky 46 000 migrantov

Švédsky imigračný úrad predpokladá, že v nasledujúcich troch rokoch zmizne z dohľadu úradov a prejde do ilegality 46 000 neúspešných žiadateľov o azyl.

07.03.2016 14:30
Štokholm, Švédsko, explózia Foto: ,
Švédske úrady nie sú v pátraní po nezvestných utečencoch úspešné.
debata (7)

„Bude to prudké zvýšenie,“ uviedol šéf hraničnej polície Per Löwenborg k odhadom očakávaného vývoja. V minulom roku podobne zmizlo 7 330 ľudí, ktorým úrady odmietli udeliť azyl. Informoval o tom portál The Local.

Časť odmietnutých uchádzačov podľa odhadov Švédsko opustí, väčšina však v krajine zostane a bude tu žiť bez dokladov. „Je to obrovské množstvo ľudí, ktorí zmiznú. Je to problém. My nájdeme len desať až dvadsať percent z nich,“ povedal Löwenborg. Dodal, že v súčasnosti nie sú úrady v pátraní po nezvestných utečencoch úspešné, pretože to nepatrí medzi hlavné úlohy.

Stredisko pre utečencov bez dokladov odhaduje, že vo Švédsku v súčasnosti mimo vedomie úradov žije 30 000 až 50 000 migrantov. Domnieva sa tiež, že v škandinávskej krajine zostane väčšina ľudí, ktorá nedostane utečenecký status.

„Myslím, že to bude mať strašné následky,“ povedal Sten-Erik Johansson zo spomínaného strediska. „Vedia, že musia žiť mimo pravidlá spoločnosti,“ do­dal.

Švédsko, ktoré má 9,8 milióna obyvateľov, v minulom roku prijalo viac ako 163 000 žiadateľov o azyl. Švédska vláda medzitým sprísnila azylové podmienky, aby prúd utečencov, ktorí mieria do krajiny, spomalila. Obnovila tiež ochranu južnej hranice, čo skomplikovalo cestovanie medzi Dánskom a Švédskom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Švédsko #ilegalita #kontrola úradov