Čína neplánuje prenechať počet detí na ľubovôli rodičov

Čínske úrady sa v žiadnom prípade nechystajú dovoliť manželským párom, aby rozhodovali, koľko budú mať detí, a to ani po nedávnom zmiernení politiky jedného dieťaťa. Uviedol to šéf Štátneho výboru pre zdravie a plánované rodičovstvo Li Pin.

08.03.2016 15:48
Čína, deti Foto:
Dve deti by podľa výboru pre plánované rodičovstvo mohlo mať v Číne po novom až 90 miliónov rodín, čo by mohlo viesť k zvýšeniu populácie až na 1,45 miliardy obyvateľov v roku 2030.
debata (1)

Počet obyvateľov krajiny dosiahol 1,375 miliardy ľudí a na túto veľkosť populácie, ktorá vytvára tlak na zdroje, sa pri rozhodovaní o počte detí musí prihliadať, vysvetlil Li. Čína od tohto roka trochu zmiernila svoju politiku, ktorú prísne uplatňovala dlhé desaťročia, keď dovolila všetkým zosobášeným párom mať dve deti. Predtým rodiny, ktoré žili v mestách mali zakázané mať viac ako jedno dieťa, zatiaľ čo rodiny na vidieku smeli mať dve, ak prvým dieťaťom bolo dievča.

Li Pin na tlačovej konferencii podľa agentúry AP uviedol, že neexistuje časový horizont, odkedy by politika plánovaného rodičovstva mala byť zrušená, naopak zdôraznil, že ide stále o „základnú štátnu politiku".

Politika jedného dieťaťa

Uvoľnenie tvrdých opatrení na kontrolu pôrodnosti oznámilo vlani vedenie vládnucej komunistickej strany, musí ho však ešte oficiálne schváliť parlament na výročnom zasadnutí, ktoré bude tento mesiac.

Dve deti by podľa výboru pre plánované rodičovstvo mohlo mať v Číne po novom až 90 miliónov rodín, čo by mohlo viesť k zvýšeniu populácie až na 1,45 miliardy obyvateľov v roku 2030. K prísnej politike pod heslom jedna rodina – jedno dieťa pristúpilo čínske vedenie v roku 1980, aby v dôsledku obmedzených zdrojov zbrzdilo populačnú explóziu. Politika, ktorá zabránila podľa odhadov do konca roka 2013 narodeniu 400 miliónov detí, viedla k núteným potratom aj k vraždám novorodeniatok.

Opatrenia následne zmierňovali, takže postupne mohli mať dve deti obyvatelia vidieka, zástupcovia etnických menšín a od novembra 2013 aj páry, kde aspoň jeden rodič bol jedináčik. Na novú možnosť mať dve deti reagovalo veľa rodičov vlažne, zaobstarať si druhé dieťa by vraj pre nich bolo drahé.

Najväčší čínsky internetový predajca Alibaba však uviedol, že deň po oznámení o uvoľnení politiky jedného dieťaťa vzrástlo vyhľadávanie kníh o počatí a tehotenstve stonásobne. Podľa predajcu Alibaba mali záujem o tieto knihy najviac ľudia s relatívne vysokými príjmami, ktorí žijú v malých mestách, najnižší záujem naopak javili obyvatelia najrozvinutejších miest, kam patrí aj Peking a Šanghaj.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #politika jedného dieťaťa