AI a UNHCR kritizujú dohodu o vrátení utečencov

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) varoval, že plán EÚ a Ankary vracať migrantov z Grécka do Turecka môže byť porušením medzinárodného práva.

08.03.2016 16:02
migranti, dieťa, utečenci Foto: ,
Amnesty International varuje, že systém EÚ vyslať migrantov späť do Turecka je nelegálny.
debata (12)

Šéf UNHCR Filippo Grandi europoslancom v Štrasburgu povedal, že ho predbežná dohoda EÚ a Turecka „hlboko znepokojuje“. Hovorca Európskej komisie (EK) však povedal, že zmluva sa dohodla len v princípe a až sa s Európskou radou doladia, bude všetko v súlade s medzinárodným právom.

Za krátkozraký a neľudský postoj k riešeniu utečeneckej krízy plán EÚ a Turecka označila aj organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Podľa nej aj podľa UNHCR by plán mal negatívne dopady predovšetkým na utečencov z Afganistanu a z Iraku.

Amnesty International a UNHCR tak reagovali na vznikajúcu dohodu, ktorú oznámili po pondelkovom summite EÚ – Turecko. Turci by mali prevziať späť všetkých migrantov, ktorí sa nelegálnym spôsobom dostanú na grécke ostrovy. Od ktorého dátumu by sa mala dohoda začať uplatňovať, nie je ešte známe.

Za každého sýrskeho občana, ktorého po strastiplnej ceste cez more vrátia späť do Turecka, by mali európske štáty prijať od Turkov jedného sýrskeho utečenca s nárokom na azyl.

„Hlboko ma znepokojuje akákoľvek dohoda, ktorá by zahŕňala nevyberané vrátenie ľudí z jednej krajiny do druhej, a to bez toho, aby sa brala do úvahy ochrana utečencov, ktorú si vyžaduje medzinárodné právo,“ povedal Grandi vo svojom prejave v Európskom parlamente.

Tvrdenia EÚ o ochrane práv utečencov sú len prázdne slová

Hovorca EK Alexander Winterstein však povedal, že na detailoch dohody, ktorá sa dohodla len „v princípe“, teraz pracuje komisia spoločne s Európskou radou a len čo sa dopracuje, bude, „samozrejme“, všetko v úplnom súlade s európskym a medzinárodným právom.

Rovnako ako Grandi sa na vec pozerá aj európsky riaditeľ UNHCR Vincent Cochetel. „Kolektívne vykazovanie cudzincov zakazuje Európsky dohovor o ochrane ľudských práv. Dohoda, ktorá by sa rovnala plošnému vráteniu všetkých cudzincov do tretej krajiny, nie je v súlade s európskym právom, ani s právom medzinárodným,“ povedal na tlačovej konferencii v Ženeve. Vo švajčiarskom rádiu predtým upozornil zvlášť na to, že Turecko prijíma asi len tri percentá utečencov z Afganistanu, Iraku a Iránu.

Plán, ktorý predstavili na pondelkovom summite, je nemorálny, nezákonný a nebude dlhodobo fungovať, uviedla AI. Podľa organizácie ani nie je možné, aby Turecko označovali za bezpečnú krajinu pre občanov tretích štátov.

„Turecko nútene vracalo utečencov do Sýrie a mnoho migrantov v krajine žije v biednych podmienkach bez vhodného bývania. Stovky tisíc detí utečencov nemajú prístup k vzdelaniu. Turecko ani náhodou nemožno považovať za bezpečné pre občanov tretích štátov,“ uviedla európska riaditeľka AI Ivern McGowanová.

Navyše, nie všetci utečenci pochádzajú zo Sýrie a Turecko nemá podľa McGowanovej funkčný azylový systém. „Deväťdesiat percent prichádzajúcich tvoria okrem Sýrčanov tiež Iračania a Afganci. Poslať ich späť do Turecka s vedomím, že ich volanie po medzinárodnej ochrane nebude nikdy vypočuté, znamená, že tvrdenia EÚ o ochrane práv utečencov sú len prázdne slová,“ uviedla McGowanová.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #dohoda #Turecko #EK #UNHCR #medzinárodné právo #AI #Filippo Grandi