Ukrajinská armáda chce prelomiť front, tvrdia separatisti

Separatisti vo východoukrajinskom Donbase obvinili ukrajinskú armádu z toho, že sa pokúsila prelomiť líniu prímeria pri meste Jasynuvata severne od vzbúreneckého centra Donecka. Oznámila to separatistická tlačová agentúra DAN. Do bojov vraj armáda nasadila okrem ručných zbraní aj granátomety.

08.03.2016 20:09
Doneck, Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti v Donecku. Archívna snímka.
debata (55)

Kyjev boje potvrdil, zodpovednosť za porušenie prímeria však odmieta. Podľa separatistov vojaci útočia na cestu, ktorá spája mestá Doneck a Jasynuvata so severnejšie ležiacou Horlivkou, ktorú tiež kontrolujú separatisti. Ukrajinská armáda vraj najprv obsadila časť nárazníkovej zóny, ktorá oddeľuje znepriatelené strany, a odtiaľ začala ostreľovať cestu. Terčom sa údajne stali aj civilné vozidlá.

Cesty pozdĺž frontovej línie majú pre doneckých separatistov strategický význam ako kľúčová zásobovacia trasa spájajúca Doneck a Horlivku.

Podľa ruskej agentúry Interfax sa neďaleko mesta Jasynuvata dostala pod paľbu skupina ruských novinárov. Nie je známe, či niekto z nich utrpel zranenia.

Kyjev obvinenia z porušovania prímeria a z paľby na dôležitú cestu odmieta, pripúšťa však, že severne od Donecka sa bojuje. Prezidentský hovorca Oleksandr Motuzjanyk agentúre Unian povedal, že v bojoch severne od Donecka v noci na utorok utrpeli zranenia traja vojaci. Od mesta Jasynuvata sa vraj separatisti pokúsili o prielom frontu, armáda však ich útok odrazila.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #separatisti