Vírus Zika je pre tehotné nebezpečnejší, než sa myslelo

Vírus Zika je pre tehotné ženy nebezpečnejší, než sa doteraz predpokladalo. Vyhlásila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá tiež konštatovala, že vírus sa oproti doterajším predpokladom častejšie prenáša sexuálnym stykom. Organizácia nalieha na ženy, aby necestovali do oblastí postihnutých epidémiou.

08.03.2016 22:05
Aedes aegypti, komár, Zika Foto: ,
Druh komára Aedes aegypti je prenášač vírusu Zika.
debata (9)

Vírus Zika s vysokou pravdepodobnosťou spôsobuje mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá u novorodencov predčasne ukončuje rast mozgu. Definitívne dôkazy pre takúto spojitosť však zatiaľ k dispozícii nie sú.

Podľa vyhlásenia šéfky WHO Margaret Chanovej je však jasné, že vírus môže poškodiť aj placentu alebo nervový systém. „Mikrocefália je len jednou z rôznych možných anomálií," vyhlásila Chanová.

Dôvodom na obavy je podľa nej navyše aj to, že pôvodca choroby sa môže prenášať pohlavným stykom častejšie, než sa doteraz predpokladalo. „To je alarmujúce," povedala Chanová.

WHO z dôvodu rozšíreniu vírusu Zika predovšetkým v Brazílii vyhlásila pred piatimi týždňami celosvetový stav núdze. Výskyt vírusu, ktorý prenáša primárne komár druhu Aedes aegypti, bol doteraz potvrdený vo viac ako 50 krajinách sveta.

Prípady prenosu sexuálnou cestou z muža na ženu boli v poslednej dobe zaznamenané napríklad v USA alebo vo Francúzsku.

WHO vyzvala na bezodkladné preskúmanie rôznych kmeňov vírusu Zika a vyhlásila, že zdravotnícke služby v postihnutých oblastiach by mali byť pripravené na potenciálny rast početnosti prípadov neurologických príznakov alebo vrodených deformácií. „Môžeme očakávať viac prípadov a ďalšie geografické šírenie," povedala Chanová na brífingu s novinármi.

Vírus Zika, proti ktorému zatiaľ neexistuje liek, je okrem mikrocefálie spájaný aj s ďalším neurologickým ochorením – takzvaným Guillain-Barrého syndrómom, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva. V súvislosti s epidémiou Ziky v Latinskej Amerike zaznamenali niektoré krajiny zvýšený výskyt tohto inak vzácneho ochorenia.

Nákaza vírusom Zika sa objavila v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac ako dvadsiatky krajín amerického kontinentu, jednotlivé prípady už zaznamenali aj európske štáty vrátane Česka a Slovenska.

V Brazílii od vlaňajšieho októbra diagnostikovali mikrocefáliu u 641 novorodencov. Z toho v 82 prípadoch testy preukázali nákazu matiek. Ďalších 4 222 prípadov odborníci prešetrujú.

Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne – vyššie teploty, vyrážky, bolesti hlavy a kĺbov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #Zika