Sanders porazil Clintonovú v primárkach v Michigane

Víťazom demokratických primárok v americkom štáte Michigan sa stal Bernie Sanders, informovala agentúra AP.

09.03.2016 07:17
Bernie Sanders Foto: ,
Bernie Sanders.
debata (12)

Sanders získal v Michigane 50 percent hlasov a porazil tak bývalú prvú dámu a ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú, ktorá dostala 48 percent hlasov.

Clintonová v stredu zvíťazila v primárkach v štáte Mississippi a doposiaľ získala na svoju stranu delegátov v 13 štátoch. Bernie Sanders zvíťazil v deviatich štátoch.

Na získanie nominácie Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách potrebuje úspešný kandidát podporu najmenej 2383 zo 4765 delegátov celoštátneho nominačného zjazdu demokratov, ktorý sa uskutoční 25.-28. júla vo Filadelfii.

V Michigane a na Havaji bodoval Trump, v Idahu vyhral Cruz

Víťazom utorňajších volebných zhromaždení republikánov (caucus) v americkom štáte Havaj sa stal miliardár Donald Trump. Po sčítaní 27 percent odovzdaných hlasov vedie Trump so ziskom 46,6 percenta pred svojím hlavným súperom Tedom Cruzom, ktorý zaznamenal zhruba 28-percentnú podporu. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na údaje agentúry AP.

Na treťom mieste skončil Marco Rubio, za ktorého hlasovalo vyše 13 percent účastníkov volebných zhromaždení na Havaji. Za ním sa umiestnil ďalší uchádzač o republikánsku prezidentskú nomináciu John Kasich, ktorého podporilo 10,2 percenta voličov. Donald Trump zvíťazil aj v utorkových primárkach v štátoch Mississippi a Michigan.

Texaský senátor Ted Cruz zase zvíťazil v primárkach v štáte Idaho. Cruz získal v primárkach v Idahu približne 42 percent hlasov a porazil Trumpa, ktorý dostal približne 29 percent hlasov. Tretí skončil Rubio.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #Ted Cruz #Bernie Sanders