Popularita Merkelovej je najvyššia od začiatku roka

Popularita nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je najvyššia od začiatku roka, do úradu by ju teraz volilo 50 percent Nemcov.

09.03.2016 15:33
Angela Merkelová Foto: ,
Kancelárka Angela Merkelová na politickej scéne prakticky nemá súpera.
debata (31)

Ukázal to prieskum spoločnosti Forsa, ktorého výsledky zverejnila televízia RTL. Aj napriek vzostupu obľuby kancelárky sa však nezvyšujú preferencie strán vládnej koalície.

Za Merkelovú by vo voľbe kancelára hlasovalo viac ľudí ako pred týždňom, išlo by o dva percentuálne body. Kancelárka na politickej scéne prakticky nemá súpera. Opýtaní označili za jedinú alternatívu predsedu sociálnej demokracie (SPD) a vicekancelára Sigmara Gabriela, pre ktorého by však hlasovalo len 13 percent Nemcov.

Prieskum tiež ukázal, že s politikou Merkelovej v utečeneckej kríze je spokojných 43 percent Nemcov, nesúhlasí s ňou 22 percent. Najväčšiu podporu má kancelárka medzi voličmi svojej konzervatívnej únie CDU / CSU a opozičných Zelených.

Obľuba Merkelovej sa však nepremieta do volebných preferencií jej strany. CDU / CSU by podľa prieskumu volilo rovnako ako pred týždňom 35 percent Nemcov, ktorí sa rozhodli ísť k voľbám. Podpora SPD sa oproti minulému týždňu znížila o jeden percentuálny bod na 23 percent. Treťou najsilnejšou stranou by teraz boli Zelení, ktorých podporuje 11 percent voličov, o jeden percentuálny bod zaostáva populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Do Spolkového snemu by sa dostala ešte postkomunistická Ľavica, ktorú podporuje deväť percent ľudí, a liberálna strana FDP s podporou šiestich percent.

Prieskum však ukázal, že Nemci sú všeobecne nespokojní s politikmi. Podľa 72 percent opýtaných žiadna zo strán nerozumie skutočným problémom obyvateľov. Takmer tretina Nemcov sa rozhodla, že nepôjde k voľbám.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #voľby #Nemecko #Angela Merkelová #CDU/CSU #Sigmar Gabriel #utečenecká kríza #AfD