USA chytili hlavného experta IS na chemické zbrane

Americké špeciálne sily zadržali minulý mesiac na severe Iraku vodcu jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa snaží vyvinúť chemické zbrane.

09.03.2016 20:50
Sýria, chemické zbrane, lekár, plyn, chlór Foto: ,
Pacienti v Sýrii, ktorých zasiahol bojový plyn chlór.
debata (20)

Uviedli to pre tlačovú agentúru AP dvaja vysokopostavení predstavitelia irackej tajnej služby. Ide o prvý veľký úspech agresívnejšej taktiky Washingtonu pri prenasledovaní džihádistov priamo na území Iraku.

Americkí predstavitelia minulý týždeň uviedli, že vyslaný tím chytil lídra IS, no odmietli ho identifikovať. Vyhlásili len to, že ho zadržiavali dva či tri týždne a vypočúvali.

Iracká tajná služba identifikovala muža ako Sulajmána Daúda al-Afarího, ktorý za režimu Saddáma Husajna pracoval pre momentálne už rozpustený Úrad vojenskej industrializácie, kde sa špecializoval na chemické a biologické zbrane.

Al-Afarí, ktorý má približne 50 rokov, mal viesť nedávno zriadený útvar IS, ktorý sa zameriava na výskum a vývoj chemických zbraní. Chytili ho pri razii neďaleko severoirackého mesta Tal Afar, dodali irackí predstavitelia. Ďalšie podrobnosti však už neposkytli.

Dolapenie tohto muža môže zasadiť tvrdý úder odhodlaným snahám IS o vyvinutie chemických zbraní, ako sa vyjadrili nemenovaní irackí predstavitelia.

Špeciálny útvar IS tvoria údajne irackí vedci, ktorí sa za éry Saddáma Husajna podieľali na zbrojárskom programe, ale tiež zahraniční experti, ktorí sa pridali k IS.

Extrémistická organizácia si údajne vytvorila obmedzené zásoby yperitu. Má však aj ambicióznejšie ciele – vyvinúť nebezpečnejšie látky, napríklad nervový plyn, hoci podľa USA má k tomuto cieľu ešte ďaleko.

Americký odborník na chemické zbrane predpokladá len symbolický útok

Spojené štáty sa zapojili do bojov proti IS v Iraku aj v Sýrii, ale zatiaľ k tomu využívali hlavne letectvo. Vláda prezidenta USA Baracka Obamu začala uplatňovať novú stratégiu vlani v decembri – vyslala do Iraku komandá, ktorých úlohou je chytiť a zabiť vodcov IS pri tajných operáciách, ako aj zhromažďovať špionážne informácie v teréne, čo by sa dali využiť pri ďalších zásahoch.

Asi 200-členné komando spolupracuje s irackými vojakmi a kurdskými bojovníkmi pri získavaní informácií. Dočasné väzenie pre zatknutých zriadili v stredisku irackého Kurdistanu Irbile. Zatknuté osoby majú podľa plánu postupne odovzdávať irackým a kurdským úradom.

Americké letectvo vykonalo v posledných dňoch niekoľko útokov na budovy v okolí severoirackého Mosulu, ktoré údajne slúži IS ako zariadenie pre vývoj chemických zbraní. Podľa spravodajskej stanice CNN zatiaľ nie je jasné, či boli nálety úspešné.

Podľa zdroja z irackých tajných služieb, ktorého citovala agentúra AP, sa americké nálety už dva mesiace sústreďujú na objekty, ktoré by IS mohol využívať pri snahe vyvinúť chemické zbrane. Podľa odborníka americkej armády na chemické zbrane Dana Kaszetyho je však niečo viac než „symbolický útok“ za hranicami možností IS.

IS sa snaží narušiť morálku irackých bojovníkov

O schopnosti radikálov vyrobiť a použiť chemické zbrane vo veľkom meradle v Tikrítu zapochyboval aj iracký minister obrany Chálid Ubajdí. Podľa neho chcú islamisti použitím chlóru či yperitu len „narušiť morálku našich bojovníkov“, doteraz si však vraj útoky chemickými zbraňami nevyžiadali žiadne obete na životoch.

Irackí predstavitelia sú obzvlášť znepokojení situáciou, pretože IS dobyl v lete 2014 až tretinu Iraku a má teda dostatočne veľké územia na to, aby na na nich ukrýval chemické laboratóriá. Neskôr IS získal aj územie v susednej Sýrii.

Rakety naplnené „jedovatú látkou“ islamisti údajne vypálili v severoirackej dedine Taza, ktorá leží asi 20 kilometrov južne od Kirkúku. Látka spôsobila údajne ľahké zranenia 40 ľuďom v obci, ktorú osídľujú prevažne šiitskí Turkméni. Išlo predovšetkým o podráždenie kože či sliznice v krku. Nikto zo zranených nezomrel. Akú látku rakety obsahovali, nie je jasné.

Testy potvrdili, že yperit použili v meste v Sýrii, kde IS podnikal v auguste 2015 útoky. Ďalšie neoverené správy z Iraku aj Sýrie obviňujú IS z použitia chemických látok na bojiskách.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #chemické zbrane #IS