Francúzi masovo demonštrujú proti zmene zákonníka práce

Státisíce študentov a zamestnancov sa vo viac ako 200 mestách Francúzska zapojili do demonštrácií a štrajkov proti zmene Zákonníka práce, ktorú presadzuje vláda.

09.03.2016 21:40
demonštrácia, Paríž, zákonník práce Foto: ,
Študenti v Paríži počas demonštrácie proti francúzskemu návrhu zákonníka práce.
debata (7)

Odbory, podľa ktorých vládny návrh zvýhodňuje zamestnávateľa na úkor zamestnancov, požadujú jeho stiahnutie a plánujú ďalšie protesty. Proti reforme je podľa miestnych médií aj mnoho vládnych socialistov a spor môže vážne uškodiť prezidentovi Françoisovi Hollandeovi.

Ministerka práce Myriam El Khomriová verí, že reforma umožní znížiť nezamestnanosť, ktorej miera prekročila desať percent, u mladých dokonca 24 percent. Podľa Hollandea, ktorý znížením nezamestnanosti podmienil svoju ďalšiu kandidatúru na prezidenta, navrhované zmeny zvýšia „pracovné istoty pre mladých“ a prinesú „pružnosť podnikom“.

Mladí demonštranti sa však obávajú, že zmena Zákonníka práce zhorší podmienky ich budúcej kariéry. „Sme zamestnanci zajtrajška, hrá sa aj o našu budúcnosť,“ povedal agentúre AFP 24-ročný študent biológie Maxime. Ako ostatní mladí v desiatkach miest dúfa, že vláda vypočuje „hnev ulice“.

Ľudia demonštrovali napríklad v centre Paríža a Marseille. Študenti tiež podľa ministerstva školstva zablokovali chod asi 90 stredných škôl.

Tisícky ľudí pochodovali k ministerstvu práce a potom sa pridali ku študentskej demonštrácii na námestí Republiky. Demonštranti vyzývali vládu a prezidenta, aby návrh zákona El Khomriovej stiahli.

Usporiadatelia demonštrácií uviedli, že po celej krajine sa zišli státisíce ľudí, podľa ministerstva vnútra to bolo okolo 224 000 osôb. V Paríži podľa odborov bolo v sprievode približne 90 000 ľudí, podľa polície okolo 28 000.

Prezident myslí na znovuzvolenie, premiér na imidž

Podobné protesty, ktoré trvali tri mesiace, donútili pred desiatimi rokmi vládu vtedajšieho prezidenta Jacqua Chiraca ustúpiť od reforiem trhu.

„Vstupujeme do merania síl, ktorého vyústenie nikto nepozná,“ komentoval podľa AFP situáciu šéf robotníckych odborov Jean-Claude Mailly.

Denník Le Parisien uviedol, že Hollandeovi a jeho premiérovi Manuelovi Vallsovi „ide o veľa, ale každému inak“. „Prezident, ktorý myslí na svoje znovuzvolenie (na jar 2017), si nemôže dovoliť znepriateliť podstatnú časť verejnosti. Premiérovi zase veľmi záleží na jeho imidži odhodlaného reformátora a zrejme nemieni urobiť väčšie ústupky,“ domnieva sa denník.

Študentské a zamestnanecké odbory počítajú s ďalšími protestmi v najbližších dňoch. Podľa prieskumov je proti navrhovanej reforme zákonníka práce 70 percent Francúzov. Kritici odsudzujú hlavne tri presadzované body, a to zavedenie maximálnej výšky odstupného v prípade prepustenia, zmiernenie podmienok prepúšťania zamestnancov z ekonomických dôvodov a menšia záväznosť dodržiavať 35-hodinový pracovný týždeň, ktorý socialisti presadili v roku 2000.

Podľa vlády, ktorá chce text schváliť 24. marca a potom predložiť parlamentu, to všetko však povzbudí zamestnávateľov k prijímaniu viac zamestnancov.

Bývalá šéfka vládnych socialistov Martine Aubryová vyhlásila, že postup vlády oslabuje nielen ľavicu, ale celé Francúzsko. Mnohí demonštranti s ňou podľa agentúry AP súhlasili. Aubryová nie je však jediná z radu poslancov, ktorí ostro kritizujú Hollandeovu, podľa nich príliš liberálnu politiku.

Proti vládnemu návrhu protestovali aj niektorí štátni zamestnanci, predovšetkým železničiari, ktorí navyše požadujú zvýšenie platov. Vo Francúzsku v dôsledku štrajku železničiarov vycestovala len asi tretina vlakov. Situácia zvlášť ochromila železničnú dopravu v oblasti Paríža.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zákonník práce #Francois Hollande #demonštrácia