Sýrsky kozmonaut radí Európe zosadiť prezidenta Asada

Bývalý sýrsky vojenský letec a kozmonaut Muhammad Fáris, ktorý sa v roku 1987 dostal ako prvý Sýrčan do vesmíru, je presvedčený, že v záujme ukončenia utečeneckej krízy by mali krajiny Európy pomôcť zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

09.03.2016 22:11
Muhammad Fáris, kozmonaut Foto: ,
Bývalý sýrsky vojenský letec a kozmonaut Muhammad Fáris.
debata (67)

Generál Fáris (64) po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii utiekol v roku 2012 do Turecka, kde sa pripojil k Asadovým protivníkom. Stal sa tak jedným z najvyššie postavených sýrskych zbehov.

„Hovorím Európe: Ak nechcete utečencov, tak by ste nám mali pomôcť zbaviť sa tohto (Asadovho) režimu,“ povedal Fáris, ktorý je sám utečencom, v rozhovore pre AP počas návštevy vedecko-technického strediska v tureckom meste Bursa.

Bývalý kozmonaut so sovietskym výcvikom tiež povedal, že hoci prechováva obdiv k Rusom, nesúhlasí s vojenskou intervenciou Moskvy v Sýrii.

„Veľmi ma mrzí zasahovanie Ruska, ktoré sa postavilo na stranu diktátora Bašára Asada a začalo zabíjať Sýrčanov svojimi lietadlami,“ vyjadril sa Fáris a dodal, že v Sýrii nebude mier, kým Asad neodíde z funkcie: „Obetovali sme viac než milión ľudí a 1,9 milióna sa zranilo. Môžeme to nechať len tak?“

Fáris vstúpil do dejín v roku 1987, keď ako prvý sýrsky kozmonaut strávil takmer osem dní vo vesmíre a stal sa tak národným hrdinom. V súčasnosti pôsobí v Istanbule a prednáša na tureckých školách o svojich skúsenostiach z letu do kozmu.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Európa #kozmonaut #Bašár al-Asad #utečenecká kríza