Merkelová kritizuje uzavretie balkánskej migračnej cesty

Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizuje uzavretie takzvanej balkánskej cesty, po ktorej do Európy mieria migranti z Blízkeho východu, Ázie a Afriky.

09.03.2016 22:38
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (73)

Podľa agentúry DPA svoj odmietavý postoj dala najavo v meste Bad Neuenahr-Ahrweiler. „To nie je celkové riešenie problému,“ vyhlásila šéfka nemeckej vlády.

Poznamenala, že do Nemecka teraz príde menej žiadateľov o azyl, zato každý večer budú televízie ukazovať utečencov, ktorí uviazli v Grécku. To podľa nej nemôže dlho fungovať.

Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko od polnoci nebudú púšťať na svoje územie nikoho bez pasu a platných víz. Skopje už od pondelka nedovolilo prejsť hranice z Grécka žiadnemu migrantovi. Poukázalo na to, že umožní vstup len toľkým utečencom, koľko ich bude môcť z Macedónska pokračovať ďalej do Európy.

Kancelárka zdôraznila, že nie je možné ponechať Grécko boriť sa s týmto problémom osamote. Je podľa nej nutné nájsť európsku pomoc. „To bude veľká úloha,“ vyhlásila.

Postoje a názory Merkelovej k migračnej kríze majú v Európe veľa odporcov. Mnohí kancelárku najmä obviňujú, že vlani vyvolala či prinajmenšom znásobila príval utečencov, keď vyhlásila, že sa o nich Európa dokáže postarať.

Merkelovú kritizoval aj dánsky minister zahraničia Kristian Jensen. Kancelárke podľa agentúry AFP vyčítal nielen rozhodnutie Berlína prijať viac ako milión migrantov a utečencov, ale aj ústrednú úlohu v predbežnej dohode, ktorá sa dosiahla začiatkom týždňa medzi Európskou úniou a Tureckom.

„Merkelovú zaskočilo množstvo utečencov, ktorí prichádzajú do Nemecka … Myslím, že si spočiatku neuvedomila rozsah tohto problému,“ povedal Jensen, ktorý je teraz na návšteve vo Washingtone. Šéfka nemeckej vlády sa podľa jeho názoru teraz snaží „problém vyriešiť jeho odkladom“.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #Angela Merkelová #Dánsko #utečenecká kríza #Kristian Jensen