Rakúska ministerka: Balkánska trasa zostane uzavretá natrvalo

Takzvaná balkánska trasa, po ktorej prúdili migranti do severnejších krajín Európy, zostane uzavretá natrvalo, uviedla pre vydanie nemeckého denníka Die Welt rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

10.03.2016 08:36
Rakúska ministerka vnútra Johanna... Foto: ,
Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.
debata (26)

Macedónsko v stredu zavrelo svoje hranice s Gréckom pre ilegálnych migrantov po tom, ako k podobnému kroku pristúpili aj Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko, pripomenula agentúra Reuters. „Môj postoj je jasný: balkánska trasa zostane uzavretá, a to natrvalo,“ povedala Miklová-Leitnerová pre Die Welt. Podľa jej slov iba takýto „zásadový signál“ odradí migrantov vyraziť z Turecka cez Stredozemné more k brehom Európy.

Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko v utorok oznámili, že uzatvárajú svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných víz. Prakticky to znamená zablokovanie hlavnej migračnej trasy z Grécka do európskeho vnútrozemia.

Na gréckej strane hranice pritom zostáva uviaznutých približne 13 000 migrantov, ktorí nemôžu pokračovať v ceste do západnej Európy. Ďalších približne 1000 sa nachádza v macedónskom utečeneckom tábore pri hraniciach so Srbskom a iných 400 uviazlo na území nikoho medzi Srbskom a Macedónskom.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #hraničné priechody #balkánska trasa