The Sun trvá na tom, že kráľovná podporuje Brexit

Britský bulvárny denník The Sun je aj naďalej pevne presvedčený o presnosti svojho stredajšieho tvrdenie, že britská kráľovná Alžbeta II. podporuje odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

10.03.2016 21:03
Kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Júl 1996. Kráľovná Alžbeta II. s juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom.
debata (2)

Stanici BBC to povedal šéfredaktor The Sun Tony Gallagher, hoci hovorca kráľovnej tvrdenia jeho denníku rezolútne poprel a zdôraznil tradičnú neutralitu panovníčky.

The Sun zverejnil v stredu správu s titulkom „Kráľovná podporuje Brexit“, teda odchod Británie z EÚ. V texte sa denník odvolával na nemenované zdroje, podľa ktorých kráľovná nesúhlas s členstvom v únii vyslovila najmenej dvakrát za posledné desaťročia.

Buckinghamský palác označil správu za falošnú a podal na denník sťažnosť u britskej novinárskej organizácie IPSO. Úrad kráľovnej k tomu uviedol, že panovníčka v tejto veci zachováva neutralitu, ako to robí v podobných politických situáciách už vyše 60 rokov.

Gallagher však podľa BBC trvá na tom, že „nie je o tom žiadnych pochýb“ a „je pevne presvedčený“, že článok bol pravdivý a odráža stanovisko kráľovnej.

Britská spoločnosť sa pred referendom, ktoré sa vyhlásilo na 23. júna, rozdelila, preto by podľa miestnych médií mohol názor kráľovnej výrazne ovplyvniť postoj voličov.

Britský premiér David Cameron svojim voličom sľúbil reformovať vzťahy Británie s EÚ a usporiadať do konca budúceho roka referendum o zotrvaní krajiny v únii. Na príslušnej dohode sa s úniovými predstaviteľmi dohodol vo februári, následne na jún vyhlásil referendum.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #The Sun #Brexit