Nahnevaní Ukrajinci ďalší Majdan nechystajú

Dalia Grybauskaite. Ukrajinský novinár Olexij Godzenko spomenie litovskú prezidentku pri odpovedi na otázku, ktorému miestnemu politikovi dôveruje. Michail Saakašvili. Znie jeho druhá odpoveď, teda hovorí o bývalom gruzínskom prezidentovi a súčasnom gubernátorovi Odeskej oblasti.

11.03.2016 07:17
debata (93)

Na ukrajinských politikov má Godzenko len označenia, ktoré sa nedajú publikovať v novinách. "Ceny stúpajú, platy nie,“ vraví predavač Jevhen. "V Kyjeve sa žije ťažko. A poviem vám, že o situácii ani nechcem hovoriť. Iba toľko, že politici majú byť politikmi, nie obchodníkmi,“ vraví v zjavnej narážke na vplyv oligarchov na riadenie štátu.

Napätie, frustrácia aj hnev medzi ľuďmi v Kyjeve vyskakujú na povrch. Faktom však je, že sa tomu ťažko diviť. Dva roky po revolúcii, ktorá zmietla režim prezidenta Viktora Janukovyča, sa na mnohých miestach vymenili viac tváre, menej už záujmy.

Momentálne je vojna na východe horúca skôr sporadicky. Nedá sa však zabudnúť na to, že časť štátu je okupovaná Ruskom. Podľa správy OSN len medzi 16. novembrom 2015 a 15. februárom 2016 zahynulo na východe Ukrajiny 78 civilistov.

Pre konflikt tiež vláda rieši, čo s viac ako miliónom ľudí, ktorí opustili domovy. Nezamestnanosť medzi nimi sa pohybuje okolo 25 percent. Ukrajinský priemer je pritom desať percent. Veľa z týchto ľudí si tiež nedokáže nájsť prácu, ktorá by zodpovedala ich kvalifikácii.

Hnev a nedôvera však nie sú ničím neobyčajným v dnešnom svete. Elity sú pod tlakom voličov, ktorí sa upierajú na nejasné riešenia. Niekde majú podobu pravicových populistov, akým je v USA kontroverzný miliardár Donald Trump. Inde zase staromódnych ľavičiarov, čo napríklad predstavuje v Británii šéf Labouristickej strany Jeremy Corbyn.

Ukrajina tak vo svojej frustrácia nie je osamotená, aj keď jej príčiny môžu byť odlišné ako v iných krajinách. Ako bude teda riešiť svoje problémy? Ďalšou revolúciou? Vyjdú ľudia opäť na Majdan ako v rokoch 2004 a 2013?

V Kyjeve nad týmito otázkami väčšinou krútia hlavou. Rovnako aj Ostap Kryvdyk, keď spolu v centre ukrajinského hlavného mesta kráčame okolo fotografií nebeskej stotiny, teda viac ako sto ľudí zabitých počas protestov. Občiansky aktivista bol v uliciach počas oboch revolúcií. "Ďalšia už nie,“ hovorí Kryvdyk.

"Nie je na to skutočná chuť. Pozrite sa, čo sa stalo vo februári na druhé výročie revolúcie. Asi 80 ľudí obsadilo hotel v centre Kyjeva. Po dni odišli. Nemali žiadnu podporu,“ pripomenul pre Pravdu Balázs Jarábik, expert na východnú Európu z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

Podľa odborníka je však len otázkou času, kedy budú na Ukrajine predčasné voľby. Súčasný kabinet nemá jasnú väčšinu v parlamente, hoci v polovici februára prežil hlasovanie o nedôvere.

"Nemáme koalíciu,“ priznal minulý týždeň premiér Arsenij Jaceňuk s tým, že jeho partneri sú horší ako opozícia. Uviedol to na stretnutí so skupinou európskych analytikov a novinárov, ktoré zorganizoval Inštitút pre svetovú politiku. Zároveň však predseda vlády vyhlásil, že predčasné voľby sú málo pravdepodobný scenár, lebo by zastavil všetky reformné kroky.

Za najhoršiu možnosť ich označil aj Rostyslav Pavlenko, zástupca šéfa úradu prezidenta Petra Porošenka. Na druhej strane však vyslal Jaceňukovi jasný signál, ktorý svedčí o tom, že hlava štátu a premiér momentálne nie sú na jednej lodi.

"Máme dva týždne na to, aby sme pochopili, kto je predseda vlády, ako on či ona môžu vytvoriť dôveru a či sa dá dôvera nájsť v rámci takzvaného technického prístupu,“ uviedol Pavlenko v narážke na možnosť vlády odborníkov.

Sú teda Jaceňukove dni zrátané? Nahradí ho ministerka financií Natalia Jaresková, čo je hlavná správa, ktorá sa preberá v politickom zákulisí? "Je to najlepší člen vlády, aký v ukrajinskom kabinete kedy sedel,“ reagoval Jaceňuk na otázku o Jareskovej. Tá pri týchto slovách sedela hneď vedľa neho.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Majdan #kríza na Ukrajine